Bude takhle veselo i letos o Vánocích?

Bude takhle veselo i letos o Vánocích? Zdroj: Blesk:David Malík

Zeman Babišovi abolici tento týden neudělí. Dostane ji prý až pod stromeček, tvrdí zdroj blízký Hradu

Obnovení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše znovu vyneslo na světlo světa jeho případnou abolici, kterou by mu mohl udělit prezident Miloš Zeman. Ten v minulosti již střídavě abolici hodlal i nehodlal udělit. „Tahle trestní stíhání premiéra všechny jen obtěžují. Je to zdlouhavé a nevrhá to hezké světlo na Českou republiku. Já je zruším a bude pokoj,“ obhajoval myšlenku udělení abolice. „Andrej Babiš by měl dostat možnost obhájit se před soudem,“ komentoval Zeman myšlenku neudělení abolice při jiné příležitosti. Na první pohled to může působit, že co se týče názoru na abolici, Miloš Zeman reaguje podle toho, jaké prášky mu jeho tým zrovna přimíchá do pudinku, nicméně pravda je někde jinde.

„Pan prezident již dlouho zvažuje, jaký dárek dát premiérovi pod stromeček. Když je někdo miliardář, těžko se mu shání nějaký dárek, protože není nic, co by si nemohl koupit. Pak na to ale pan prezident přišel. Taková hezká abolice se pod stromečkem bude jistě vyjímat. Jak ale zajistit, aby to bylo opravdu překvapení? No jedině tak, že ji několikrát rázně popře. Je to jako u dětí. Když chcete dát dítěti Playstation pod stromeček, řeknete mu, že žádný Playstation nedostane, a pak mu ho koupíte a užíváte si jeho radost, když vysněný dárek pod stromečkem opravdu najde.

Stejně to je i s premiérem. Ten sice tvrdí, že abolici nechce, ale to on tvrdí o všem, že nechce. Nechtěl do politiky, nechtěl být agentem StB a podobně. Tam uvnitř si to ale moc přeje a jenom hraje tvrďáka, aby nebyl zklamaný, když to nevyjde. Pan prezident tohle přesně ví, tak ho takhle šponuje, aby se mu potom pod stromečkem rozzářila očička štěstím,“ tvrdí zdroj blízký Hradu, který si nepřál být jmenován.

Uniklá informace o chystaném vánočním dárku pro premiéra Babiše však na Hradě vzbudila poprask. „Vše bylo připravené. Abolice byla zabalená do vánočního papíru. Andrej Babiš vůbec nic nečekal. Mělo to být velké překvapení. Teď je ale zle. Pan prezident hrozí pěstičkou, nadává a narychlo shání jiný dárek. Vonnou svíčku a ponožky jsme mu rozmluvili, takže teď všichni přemýšlíme, co panu premiérovi dát. Je to nezáviděníhodná situace,“ posmutněl další zdroj z Hradu, který si opět nepřál být jmenován.

„Pan prezident o žádné abolici neuvažoval. Ani jako dárek k Vánocům, ani jako pozornost. Abolice nebude,“ horlivě dementoval na tiskové konferenci Jiří Ovčáček informace o abolici, čímž zavdal spekulacím, že jen pokračuje ve hře a abolice se skutečně připravuje.

Kde je pravda, se dozvíme nejspíš až po Štědrém dnu. Premiér Andrej Babiš tak nadále zůstává napjatý, jestli abolice pod stromečkem bude, nebo nebude. Efekt překvapení je nejspíš ztracen, tak aspoň to napětí a následná radost v očích Andreje Babiše, až si svoji abolici rozbalí, bude pro pana prezidenta útěchou.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Zda Zeman Babišovi dá pod stromeček abolici, nevíme, ve hře nicméně tahle varianta stále je.