Greta Thunbergová na dalším protestu v Londýně. (19.10.2023)

Greta Thunbergová na dalším protestu v Londýně. (19.10.2023) Zdroj: ČTK / AP / Lucy North

Greta Thunbergová na dalším protestu v Londýně. (19.10.2023)
Greta Thunbergová na dalším protestu v Londýně. (19.10.2023)
Policie zadržela aktivistku Gretu Thunbergovou. (17.10.2023)
Policie zadržela aktivistku Gretu Thunbergovou. (17.10.2023)
Policie zadržela aktivistku Gretu Thunbergovou. (17.10.2023)
10
Fotogalerie

Aktivistka Greta podporuje Palestinu. Hamás vede klimaticky udržitelnou válku a používá obnovitelné rakety, tvrdí

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová se otevřeně postavila na stranu Palestiny, čímž proti sobě poštvala Izrael i spoustu svých obdivovatelů. Ona se obhajuje tím, že neřeší samotnou podstatu války, ale její dopad na životní prostředí.

„Já se nezajímám o války ani o utrpení civilistů. To je mi jedno. Lidí je jak sraček. Já se zajímám o klima. To je nejdůležitější. Životní prostředí je můj motor. Jeho ochrana moje poslání,“ tvrdí Greta v rozhovoru, který poskytla médiím krátce poté, co podpořila Palestinu a Izrael ji vyškrtnul z učebnic.

„Když se podívám na tu válku mezi Izraelem a Palestinou, respektive Hamásem, tak já tam vidím jasného vítěze. Morálního vítěze. Někoho, z koho by si měli vzít všichni příklad. Je to samozřejmě Hamás,“ překvapivě upřímně tvrdila Greta.

„Co jsem si zjistila, tak Hamás používá při útocích obnovitelné zdroje. Nejen že posílá zcela postradatelné a obnovitelné mučedníky na smrt, ale rovněž používá obnovitelnou munici do svých střel,“ vysvětlovala Greta.

„Oproti tomu Izrael využívá vysoce sofistikované zbraňové systémy, při jejichž výrobě zahynula celá řada živočichů. Odpalování raket produkuje vysoké množství škodlivin, které se dostávají do ovzduší. K tomu mají tanky. Pane bože, ty tanky. To je příšerné, kolik spotřebují paliva,“ rozbrečela se Greta, která musela rozhovor na pár minut přerušit, protože u ní propukl nával klimatické úzkosti.

„Viděli jste fotky všech těch tanků? Umíte si představit, kolik zplodin ty tanky vyprodukují? Jímá mě z toho hrůza,“ pokračovala Greta v rozhovoru, když se jí podařilo uklidnit.

„Hamás nic takového nemá. Oni chodí pěšky v tunelech. To je sympatické. To je moderní pojetí klimaticky udržitelné války. Tak by to mělo být.

Samozřejmě že i Hamás používá rakety, ale to jsou levné obnovitelné rakety. Jsou z recyklovaného materiálu. Hamásu záleží na životním prostředí.

Izrael proti raketám používá energeticky nesmírně náročný iron dome. Energie, která byla vynaložena na provoz iron dome při průměrném odstřelování, je srovnatelná s týdenním venkovním osvětlením středního města. To je hrozné plýtvání, tohle.

Naproti tomu Hamás používá proti raketám jako obranu civilisty. Civilisté jsou lidé, a tedy jsou plně obnovitelní. Neexistuje obnovitelnější zdroj ve válce, než jsou lidé. V Hamásu jsou vizionáři. Já tleskám tomuto způsobu vedení války a Hamásu uděluji odznáček zelené Grety. Tento odznáček snese nejpřísnější environmentální kritéria,“ udělila Greta Hamásu své vyznamenání a podle Grety je to pro Hamás pocta.

Potom už musela rozhovor ukončit, protože se chystala odjet na voru do Izraele přilepit se lepidlem k izraelskému tanku.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Smutnou skutečností ale například je, že podle výzkumu mezi třemi nejdůvěryhodnějšími politiky jsou Babiš a Okamura.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete zakoupit a poslechnout v našem Ikiosku >>>