Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Nedostatek léků mění politický marketing. Babiš místo koblih rozdává ibalgin. SPD vyrábí vlastní antibiotika

Situace kolem nedostatku léků začíná pomalu, ale jistě měnit český politický marketing. Politici a přidružení pasáčci typu Rajchl si začali všímat, že téma ve společnosti rezonuje víc a víc, a rozhodli se tomu přizpůsobit své vystupování a lovení případných voličů.

Poslanec Andrej Babiš, který vždy drží prst na tepu doby a dokáže vycítit nálady ve společnosti, popřípadě si náladu ve společnosti vyrobit ve svůj vlastní prospěch, zavětřil příležitost a vydal se do ulic urvat další politické bodíky.

Přitom v jeho případě nejde o nic nového. Pouze inovoval svůj lety prověřený postup rozdávání koblih. Tentokrát ale nerozdává v metru koblihy, nýbrž ibalgin.

„Nechcete ibalgin? Berte si. Mám jich dost pro všechny,“ vnucoval Andrej Babiš na pražské Florenci růžové pilulky náhodným kolemjdoucím.

„Pamatujte, že vláda na vás kašle. Léky vám nedá. To jenom já a moje ANO jsme schopni sehnat potřebné léky,“ chlubil se Babiš na nástupišti metra.

Mezi cestujícími byl takový zájem, že Babišovi po pár hodinách ibalgin došel, pročež začal pan poslanec rozdávat paralen.

„Vy musíte být hodně nemocný, pane, když už jste tady pro další pilulky asi podvacáté,“ usmíval se Babiš na mladíka s propadlýma očima, který se ošíval a nervózně se drbal na předloktí.

„Jojo, mám velikou nemocnou rodinu. Mohl byste mi toho dát deset kilo? My všichni z rodiny vás máme rádi a volíme vás,“ tikal mladík nervózně pohledem a neustále se ohlížel, jako by se bál, že ho někdo sleduje.

„Ale, že jste to vy. Jenom se mi tady usmějte do kamery pro Čau, lidi a tady máte,“ předal Babiš mladíkovi několik krabic s paralenem.

Mladík se usmál, vzal si balíky a spokojeně odešel do své varny vyrobit nějakou drogu.

Po příhodě s mladíkem byl poslanec Babiš vykázán z metra policií a jen jeho poslanecká imunita mu zabránila v zatčení pro podezření k napomáhání výrobě omamných látek.

Ačkoliv vykázaný poslanec tvrdil, že to je kampaň, rozhodl se napříště nepokoušet štěstí a vrátil se k rozdávání ibalginu.

Jak už to tak ale bývá, Andrej Babiš byl sice první, kdo do svého politického marketingu přidal agendu léků, nebyl ale ani zdaleka poslední.

Tomio Okamura si rovněž všiml, že léky jsou téma, a proto začal s výrobou vlastních antibiotik. Chráněná dílna SPD, kde členové a poslanci pod dohledem sociálních pracovníků vyrábějí korálky z mušliček, byla šmahem přebudována na laboratoř a členové SPD začali vyrábět antibiotika, jež hodlají rozdávat svým voličům.

„Radim dělá tabletky. Radim je šikovný,“ prozradil vedoucí vědeckého tým SPD Radim Fiala, který má laboratoř na výrobu antibiotik na povel.

„Mohu potvrdit, že vývoj antibiotik v laboratoři SPD pokročil. Aktuálně jsme ve fázi vystřihování z papíru. Lehce nás brzdí legislativa, protože podle zákona mají někteří členové SPD zakázáno používat větší ostré nůžky, takže vystřihují dětskými, ale do pár týdnů přecházíme do fáze lepení lepidlem a možná i malování vodovkama,“ pochlubil se Tomio Okamura, který počítá s tím, že antibiotika SPD půjdou mezi voliče někdy kolem konce podzimu.

Tématu nedostatku léků se rovněž chopila vlastenecká scéna. Mnozí aktivní vlastenci si na nohou pěstují vlastní penicilín. Ostatně přítomnost penicilínu na chodidlech vlastenců je datována daleko za dobu, kdy byl penicilínu nedostatek. Dalo by se tak říci, že předběhli dobu.

Téma nedostatku léků je součástí politického marketingu teprve krátce, takže lze předpokládat, že politici ještě přitvrdí. Každopádně je téměř jisté, že Jindřich Rajchl na toto téma svolá během podzimu a zimy několik desítek dalších demonstrací.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Nedostatek léků je však smutnou skutečností.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete zakoupit a poslechnout v našem Ikiosku >>>