Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Vláda rozhodla: I když lidé nemají televizi, musí ČT platit poplatek. Budou ho platit i slepí, hluší a lidé v kómatu

Zvýšení poplatků za televizi a rozhlas se bude týkat i lidí, kteří nevlastní televizi ani rádio. Původní návrh rozšířit poplatky na majitele mobilních telefonů, na kterých lze televize i rozhlas naladit, se rozrostl.

„Tady je vytvářen nějaký veřejnoprávní obsah, jenž je životně důležitý pro občany této republiky, jako například soutěž StarDance. Ten pořad samozřejmě není zadarmo. Naopak je poměrně nákladný a televize ho musí z něčeho zaplatit. Současné poplatky jsou nedostačující, ale jak z toho ven, když lidé potřebují StarDance? Je to jednoduché, zvýšíme poplatky,“ ujal se slova na tiskové konferenci ministr kultury Martin Baxa.

„Potom tu máme samozřejmě rozhlas, který je rovněž životně důležitý, protože informuje lidi o výsledcích StarDance. To není zadarmo, vážení přátelé. Víte, kolik stojí udržet tahounku televizní zábavy Saskii Burešovou, aby už padesát let vypadala na sedmdesát? To se samo, a hlavně zadarmo neudělá a bez Saskie nebude žádné Kalendárium, milí zlatí,“ vztyčil ministr varovně ukazováček.

„Právě proto je potřeba nejen zvýšit poplatek, ale hlavně ho i rozšířit. Lidé si naschvál nekupují televizi a myslí si, jak vyzráli na českou kulturu, ale takhle ne, holenkové. Platit bude každý. To, že nemáte televizi, neznamená, že nemáte možnost pirátsky sledovat takové fláky jako právě Kalendárium nebo AZ-kvíz. Z toho důvodu jsme byli nuceni rozšířit plátce poplatků na lidi, kteří mají mobilní telefon. Na tom se totiž dá sledovat jak televize, tak poslouchat rozhlas.

A to není všechno. Zašli jsme ještě dál. Od roku 2025 začnou platit poplatek všichni, kdo mají funkční zrak a funkční sluch.

I když člověk nemá televizi ani mobilní telefon, stále může zahlédnout televizi, když je u někoho na návštěvě, a tady nám utíkají peníze. Tito lidé na návštěvě zadarmo využijí veřejnoprávních služeb a to je, nezlobte se, komunismus.

V případě, že člověk písemně doloží, že nechodí na návštěvy, přijde za ním na kontrolu inspektor, jestli od něho nelze vidět sousedovu televizi přes okno,“ dodal ministr kultury.

Vypadá to, že televizní i rozhlasový poplatek se bude týkat téměř všech. Ministerstvo kultury však prý hodlá i nadále hledat cesty, jak rozšířit řadu možných plátců.

„To, že člověk nevidí, neznamená, že nemůže televizi slyšet anebo nahmatat,“ myslí si Adam Valenta z ministerstva kultury, jenž má na starost právě rozšiřování plátců.

„Aktuálně jsme si za sedmdesát miliónů zaplatili studii, která má zjistit, zda lidé v kómatu mohou vnímat zvuky. V takovém případě by poplatky samozřejmě platili i lidé v kómatu, neboť i oni by využívali služeb veřejnoprávních médií,“ potvrdil Adam Valenta z ministerstva kultury, že vláda připravuje bič na neplatiče v kómatu.

Vládní koalice se zatím pře, zda je vhodné najít cestičky, jak by poplatek mohli platit i mrtví lidé, ale jedno je jisté. Pokud existuje byť i minimální šance, že jste teoreticky schopní vidět, slyšet, nahmatat či cítit jakýkoliv produkt vytvořený veřejnoprávním médiem, poplatek vás nemine.

A je to naprosto v pořádku. Kalendárium, Sama doma nebo Hobby naší doby s Jiřinkou Bohdalovou se samy nezaplatí.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně.