Andrej Babiš (ANO) v ČT hájil návrh na zrušení superhrubé mzdy a snížení daně z příjmu na 15 a 23 procent

Andrej Babiš (ANO) v ČT hájil návrh na zrušení superhrubé mzdy a snížení daně z příjmu na 15 a 23 procent Zdroj: Reprofoto ČT

Premiér Andrej Babiš s kšiltovkou „Silné Česko“
Jednání vlády (11. 1. 2021): Andrej Babiš (ANO)
Jednání vlády (11. 1. 2021): Andrej Babiš (ANO)
Roman Prymula v Epicentru Blesk Zpráv hovořil o současné epidemické situaci, očkování a prozradil i jak moc ho poslouchá premiér Babiš i zda si vyčítá Vyšehrad?
Očkování proti covidu v ČR: Premiér Babiš na inspekci ve FN Motol, vpravo její ředitel Miloslav Ludvík, někdejší ministr zdravotníctví
11
Fotogalerie

Vláda zveřejnila rozpis očkování. Dnešní čtyřicátníci se očkování už nedožijí. Děti mají šanci

V pondělí večer vláda zveřejnila rozsáhlý rozpis očkování. Vše je úhledně rozděleno do skupin podle věku a zaměstnání, kdy ti nejstarší lidé budou očkováni přednostně, stejně jako zdravotníci, popřípadě management Agrofertu. 

Vzhledem k dechberoucí kadenci, v jaké Česká republika vakcínu průběžně získává a následně distribuuje veřejnosti, je více než jasné, že valná část populace se vakcíny prostě a jednoduše nedožije. 

„Tento týden dorazí tři ampulky vakcíny. Příští týden dokonce sedm ampulek. Když z každé ampulky získáme lstí a úskoky deset dávek oproti avizovaným pěti, máme tu sto proočkovaných lidí, a to jenom za dva týdny. Můžete si říkat, co chcete, ale sto zachráněných lidí během dvou týdnů, to je už srovnatelný úspěch s tím na jaře, kdy jsem osobně zachránil tisíce mrtvých,“ tvrdí premiér Andrej Babiš, který se jmenoval zmocněncem pro očkování, a veškeré očkovací úspěchy tak jdou přímo za ním. 

Zatímco premiér Andrej Babiš si libuje v tom, jak jde očkování jako po másle, a silácky prohlašuje, že do konce února bude proočkováno tisíc lidí, což je úspěch srovnatelný s přistáním na Měsíci, odborníci varují, že tímto závratným tempem se drtivá většina obyvatel očkování nedožije. 

„Pokud vezmeme přednostně důchodce, což je správné, neboť jsou tou nejohroženější skupinou, tak při takovém množství vakcíny, jakým průběžně Česká republika disponuje a disponovat bude, se na ostatní nikdy nedostane, protože než se naočkuje poslední senior ze seznamu, bude potřeba opět přeočkovat ty seniory, co byli očkováni mezi prvními, protože uplynula doba, po kterou je očkování chránilo. A takhle pořád dokola,“ vysvětluje Radim Zounar, virolog z Pražského institutu virů a bakterií. 

Veřejnost se s časovým harmonogramem očkování smířila a podle většiny obyvatel se nic jiného ani nedalo předpokládat. 

„Já už se vakcíny nedožiju, ale moje děti, moje děti by jednou mohly,“ myslí si čtyřicetiletý Jan Hlava z Olomouce, který nepracuje jako zdravotník nebo manager v Agrofertu, a navíc mu není přes sedmdesát let, tím pádem se vakcíny nedočká. Jeho nezletilé děti však podle odborníků mají na vakcínu šanci. 

„Dnešní děti a nezletilí mají poměrně velikou šanci, že na ně vakcína vyjde, až dosáhnou věku sedmdesáti let. Tím se zařadí do rizikové skupiny, a navíc z kolečka očkování a následného přeočkování kompletně vypadnou generace dnešních padesátníků a víc, takže na ně vakcína zbyde,“ dodal k tématu ještě virolog Radim Zounar. 

Ono to s tím očkováním beztak nebude tak horké, neboť polovina lidí se stejně odmítne nechat očkovat, takže jejich dávka zbyde na lidi, co se očkovat chtějí, ale na řadu by měli přijít až v roce 2031. Navíc šikovný Čech si vždycky tu cestičku najde, takže je jen otázkou času,  než na náš trh pronikne ředěný Sputnik. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že jako v Izraeli se u nás patrně očkovat nikdy nebude.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>