Koronavirus v ČR: Nákupy během pandemie covid-19 (listopad 2020)

Koronavirus v ČR: Nákupy během pandemie covid-19 (listopad 2020) Zdroj: Foto Blesk - Tonda Tran

Koronavirus v ČR: Nákupy během pandemie covid-19 (listopad 2020)
Koronavirus v ČR: Nákupy během pandemie covid-19 (listopad 2020)
Koronavirus v ČR: Nákupy během pandemie covid-19 (listopad 2020)
Koronavirus v ČR: Nákupy během pandemie covid-19 (listopad 2020)
Premiér Andrej Babiš se loučí s nakupováním.
10
Fotogalerie

Po prodeji nápojů v restauracích vláda zakáže prodej zboží v obchodech a cvičení ve fitcentrech

Počty nakažených začínají v posledních dnech opět stoupat, takže vláda opět přistupuje k opatřením na její zpomalení a opět zatahuje za ruční brzdu.

Ačkoliv PES ukazuje několik dnů stupeň čtyři, tedy situaci, kdy by měly zavírat restaurace a většina obchodů, vláda se pokouší toto své ustanovení nějak obejít.

„My nechceme nic zavírat,“ dušuje se premiér Andrej Babiš, kterému leží na srdci především blaho malých a středních podniků. „Něco ale udělat musíme,“ dodává jedním dechem.

Vypadá to, že vláda opravdu na něco přišla a pod heslem vlk se nažral a koza zůstala celá, omezuje shlukování lidí na možné minimum. 

Nejprve vláda zakázala restauracím podávat veškeré nápoje, čímž podle odborníků, kteří konečně přišli, ale když to viděli, tak zase raději odešli, sníží počty osob v hospodách.

„Restaurace mohou být otevřeny. Nesmí však obsloužit zákazníka. Lidé si tak mohou v hospodách posedět u stolu,  dívat se do zdi nebo si zajít na záchod. Tam ale musí provozovatel restaurace zajistit odpojení vody, protože se nám tu množili případy,  kdy hosté v hospodách na záchodech chlemtali vodu z kohoutků nebo z mísy,“ postěžoval si premiér Babiš, že lidé stále nacházejí nové a nové způsoby jak vládní opatření obejít.

„Mám otevřeno, to je fakt. Ale nemám žádné tržby.  Nemůžu nikomu nic prodat. Lidé přijdou, posedí, sem tam si někdo odsype sůl ze slánky do kelímku a to je všechno,“ smutní Radim Vláha, provozovatel restaurace v Přerově.

Aby alespoň částečně pokryli ztráty, řada hospodských ve svých provozovnách nabízí povolené služby jako je stříhání psů. Nabídka na vývěsní tabuli před restaurací na které stojí „Pes 500,“ kočka 350,“ fretka 200,“ však zákazníky spíš odradí, neboť se domnívají, že se jedná o jídelní lístek.

Účel však světí prostředky a tak celoplošně ubývá lidí, kteří se v hospodách scházejí a minimalizují se kontakty.

Vláda opojená šibalským rozhodnutím hodlá i nadále omezovat služby. Například se tak chystá zákaz cvičení ve fitcentrech, zákaz prodeje zboží v obchodech nebo zákaz stříhání u kadeřníků.

„Tyto obchody či provozovny budou otevřené. Zákazníci tam i nadále budou chodit. Jejich činnost však bude omezená, aby se předcházelo kontaktům. Do fitcentra si zajít můžete. Nemůžete tam cvičit, ale zase si tam můžete přečíst knížku. V obchodech si zase můžete vypít minerálku, kterou jste si přinesli z domu,“ ubezpečuje premiér Andrej Babiš.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že situace se opět zhoršuje a vládní nařízení jsou jeden velký zmatek.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>