Miloš Zeman  na předávání státních vyznamenání (28. 10. 2018)

Miloš Zeman na předávání státních vyznamenání (28. 10. 2018) Zdroj: Blesk:David Malík

Na Pražském hradě začal 28.10.2018 ceremoniál, při kterém prezident Miloš Zeman udělil státní vyznamenání.
Miloš Zeman při projevu na předávání státních vyznamenání (28. 10. 2018)
Miloš Zeman  na předávání státních vyznamenání (28. 10. 2018)
Miloš Zeman  na předávání státních vyznamenání (28. 10. 2018)
Premiér Babiš s manželkou Monikou 28.10.2018
14
Fotogalerie

Zeman udělí letos státní vyznamenání jen pěti lidem. Zákaz shromažďování platí i pro něho

S neplánovaným problémem se nyní potýká prezident Miloš Zeman a jeho ošetřovatelé. Jak to tak vypadá, vládní opatření proti šíření koronaviru, mezi které patří i zákaz shromažďování více než šesti osob, platí i pro prezidenta republiky a jeho ceremoniál na Hradě 28. října, kdy hodlá udělovat státní vyznamenání. 

„Pan prezident se samozřejmě velmi hněval, až se mu zlostně chvělo hudradlo. Dvacátý osmý říjen je svátkem celé České republiky a udělování vyznamenání je nejen výstavní skříní prezidentského majestátu, ale rovněž jedna z mála slavnostních událostí, kdy pan prezident může odměnit své přátele.

My jsme předpokládali, že nařízení se pana prezidenta týkat nebudou, protože on není obyčejný člověk jako ostatní. Nicméně se zdá, že nám to hygiena nedovolí.

Pan prezident se samozřejmě bude bránit, jak nejlépe dokáže. Dnes ráno jsem ho dokonce přistihl, jak hrozí pěstičkou kamsi do dálky, ale to mohlo být způsobeno jeho náturou, kdy občas samovolně pěstičkou ze svého křesla zahrozí náhodným směrem.

Jestliže se nám nepodaří rozhodnutí hygieny zvrátit, proběhne slavnostní ceremoniál ve velmi omezeném rozsahu, a pan prezident tak bude moct udělit pouze pět státních vyznamenání, neboť víc jak šest osob nebude moct být pohromadě.

 

Bude to těžké rozhodování, ale těžké časy si žádají těžká rozhodnutí,“ ubezpečil na tiskové konferenci Jiří Ovčáček, který bude moct být při ceremonii přítomen, protože ten se za osobu nepočítá a Hrad a potažmo matrika ho bere jako Zemanův doplněk. Optikou práva je Jiří Ovčáček brán jako kravata nebo hodinky.

Prezident Miloš Zeman potřebuje k tomu, aby mohl být vyzvednut ze své krypty a vynesen ven mezi lidi, tým vyškolených pracovníků. Aby mohl prezident Zeman důstojně absolvovat ceremoniál, potřebuje mít u sebe dva nosiče. Potom je samozřejmě nutné počítat minimálně s jedním podpíračem, který pana prezidenta přebírá poté, co mu jej donesou nosiči. Nosič posléze pana prezidenta drží vzpřímeně, což má imitovat stání. 

Další osobou, která musí být přítomna panu prezidentovi, je oživovač, který průběžně měří panu prezidentovi tlak, tep i promile a v případě nějakého výkyvu oproti normálu pana prezidenta takzvaně „nahazuje“ defibrilátorem. To už máme čtyři lidi navíc. Když k tomu připočteme ještě Miloše Zemana, vyjde nám pět lidí a Miloš Zeman tak bude moct předat státní vyznamenání jen jedné osobě.

Podle Jiřího Ovčáčka však takový scénář nenastane, neboť spolupracovníci Miloše Zemana budou v tu dobu de facto v práci, takže tam platí výjimka. 

Kterých pět vyvolených získá 28. října z rukou prezidenta Zemana státní vyznamenání, na to si musíme ještě dva týdny počkat. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že Pražský hrad chce výjimku ze zákazu schromažďování, aby mohl uspořádat ceremoniál s vyznamenáváním k výročí 28. října.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>