Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Stanislav Heloňa / MAFRA / Profimedia

Fitness centra a posilovny hlásí nezvyklé množství kolapsů a první případy vdechnutí roušek

Fitness centra a posilovny, které se vláda rozhodla takzvaně rozvolnit, tedy jim dovolila otevřít, se potýkají s problémy, na které nebyly zvyklé. Mohly sice otevřít, ale za předpokladu, že dodrží několik zásadních pravidel, jejichž účelem je omezení šíření viru.

Mezi základní pravidla, která musí člověk lačnící po zkvalitnění své muskulatury dodržet, patří povinnost pro všechny mít po celou dobu cvičení zakrytá ústa a nos rouškou, respirátorem, hadrem nebo igelitovou taškou (zde vláda neuvedla vyloženě povinnost nosit roušky, pouze nutnost zakrýt si ústa).

„Tady vidím poměrně zásadní problém. Cvičit s rouškou na ksichtu je dost náročný. Během cvičení se člověk zadýchá, a jak má přes obličej respirátor nebo roušku, špatně se mu dýchá, což může dopadnout všelijak,“ myslí si René Arnošt, který provozuje posilovnu v Brně a kde mu po znovuotevření omdlévá víc lidí než obvykle.

„Zaznamenali jsme až šedesátiprocentní nárůst kolapsů oproti době před koronavirem,“ přidává René Arnošt konkrétní čísla, která jasně dokazují, že cvičení se zakrytým obličejem má negativní vliv na to, aby člověk zůstal při vědomí.

„Normálně jsem si chtěl po těch skoro dvou měsících zacvičit. Přišel jsem už z domu ve cvičebním úboru, protože šatny jsou zavřený. V roušce jsem začal běhat na běžícím pásu. V tý roušce se mi blbě dýchalo, ale to se nedalo nic dělat. Běžím dál, běžím a najednou se probudím až v nemocnici. Podle svědků jsem omdlel, spadl na pás, který se mnou mrštil o zeď a já jsem si tak zlomil klíční kost,“ líčí pan Jaromír svůj zážitek s rouškou ve fitness centru. Nutno podotknout, že případ pana Jaromíra není ojedinělý a zranění způsobených ztrátou vědomí kvůli roušce značně přibývá.

„Pokud to takhle půjde dál, je téměř jisté, že cvičení v rouškách či respirátorech bude mít víc obětí na životech než koronavirus,“ tvrdí Evžen Loutný, přední český fyzioterapeut a odborník na fitness.

Vedle častých kolapsů zde existuje nebezpečí vdechnutí roušek. Zvlášť u těch nekvalitních je riziko poměrně vysoké. Od pondělí již Český svaz posiloven eviduje téměř dvě desítky případů.

„Ano, mohu to potvrdit. Nejenže lidem se během cvičení v rouškách a respirátorech špatně dýchá, objevují se i první případy, kdy zadýchaný jedinec roušku vdechl. Jedná se převážně o roušky nekvalitní a jednorázové, které špatně drží na uších, a jejich vdechnutí je tak poměrně snadné,“ vysvětluje Adam Roušel, předseda Českého svazu posiloven.

Provozovatelé a zákazníci posiloven a fitness center se shodují, že cvičení s rouškami je za trest, a jako jediné pozitivum vidí skutečnost, že nošení roušek a respirátorů alespoň částečně tlumí zápach, který se line celými prostory z důvodu toho, že se lidé nemůžou sprchovat.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale je, že všichni budeme zdraví a živí. Andrej Babiš a jeho tým se o to postarají.