Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Lidé jsou už z koronaviru unavení a přestávají se bát. Média bijí na poplach

Ačkoliv se koronavir dostal už i do České republiky, lidé se paradoxně přestávají bát. Všudypřítomné katastrofické zprávy o koronaviru je dočista otupěly. 

„Je to tak. V posledních dnech můžeme sledovat pokles zájmu ohledně informací o koronavirus. Zájem klesá sice pomalu, ale vykazuje příznaky trendu. To znamená, že zájem o informace o koronaviru bude dlouhodobě klesat,“ vysvětluje předseda svazu novinářů a publicistů Adam Blažek výsledky šetření na tiskové konferenci.

„Vážení přátelé, vypadá to, že jsme přepálili začátek. Příliš horlivě jsme do lidí koronavirus cpali horem a dolem, až si na to diváci a čtenáři vypěstovali apatii. Bohužel, z výsledků průzkumu to vypadá, že se lidé přestávají bát. Už ani nenakupují těstoviny po tunách, jak tomu bylo minulý týden. Měli jsme v rukách slepici, co snáší zlatá vejce, a my jsme si z ní uvařili polévku. Je trestuhodné, jak jsme se zachovali k tak silnému tématu. Vždyť takový koronavirus může přijít jen jednou za život. Přátelé, kolegové, musíme si přiznat, že jsme to chtěli až moc. Příliš jsme tlačili na pilu. Díky tomu lidi už koronavirus nezajímá,“ zamáčkl si předseda Adam Blažek slzu. „Pro zachování naší profese tímto oficiálně ustanovujeme snížení reportáží a článků o koronaviru o čtyřicet procent. Snad se nám podaří ještě téma zachránit,“ bouchnul posléze do řečnického pultíku

„To nesmíte. Já mám hypotéku. Musím živit rodinu,“ vykřikoval jeden z přítomných novinářů.

„Lumpárna tohle. Na to nemáte právo,“ ozývali se jiní.  Novináři v celém sále nesli nucené snížení článků a reportáží o koronaviru s velkou nelibostí.

Přítomná redakce časopisu „Bojte se, všichni umřete“ dokonce navrhovala odvolat předsedu svazu novinářů a nahradit ho někým jiným. Jejich návrh však neprošel.

„Ač se nám to nelíbí, předseda má pravdu. Koronavirus jsme tak dlouho těžili, až jsme ho téměř vytěžili. Nyní je třeba zpomalit. Nechat koronavirus, aby se nadechl. Ono to pak znovu přijde a lidé se zase začnou bát. Třeba se zadaří a koronavirus se začne šířit po tisících každý den. To by nám hodně pomohlo,“ mínil místopředseda svazu novinářů Milan Šloufek.

Jeho slova vyvolala mezi přítomnými novináři mírný optimismus.  Někteří se dokonce odebrali do ulic hledat nakažené koronavirem, aby jim ho pomohli rozšířit.

„Já věřím, přátelé, že bude zase dobře. Lidé se opět začnou bát. Nyní ale přiveďte kozla. Budeme číst z lexikonu zla,“ vzal si slovo opět předseda Adam Blažek, který si připravil stříbrnou dýku, protože byl čas obětovat kozla satanovi a přečíst zakázané verše z lexikonu zla, tedy přesně to, co novináři dělají zcela běžně.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například jsou aktivity německé „anti-Grety“ Naomi Seibtové.