Video placeholde
Colours of Ostrava 2023: Lenka Dusilová na besedě Reflexu
Colours of Ostrava 2023: Lenka Dusilová na besedě Reflexu
Colours of Ostrava 2023: Lenka Dusilová na besedě Reflexu
Colours of Ostrava 2023: Lenka Dusilová na besedě Reflexu
Colours of Ostrava 2023: Lenka Dusilová na besedě Reflexu
6
Fotogalerie

Lenka Dusilová na Colours, nejen o tvorbě a o hlase: Víc než 120 korun na hodinu by mi nezaplatili

Sluníčko, Lucie, Pusa, Baromantika. Dvaatřicet let na scéně, bezmála čtvrt století na sólové dráze, devět cen Anděl. Experimentátorka, hledačka, máma devítiletého synka. Její tři roky staré, zatím poslední album Řeka rozbouřilo vody české nezávislé hudby, ačkoli je to velmi tichá deska. Lenka Dusilová včera před svým podvečerním koncertem na Glo Stagi Colours pohovořila na scéně Reflexu o svých proměnách.

Nedávno s ní kolega Vojtěch Rynda pořídil pro Reflex rozhovor, pak vyšel další, v knize muzikantky Marie Kieslowski Je všechno dobrý?. Muzikantka Kieslowski nahrála sedm enormně zajímavých, intimních interview s hudebnicemi především o tom, jak jejich tvorbu, ale i kariéru zpěvaček, skladatelek, textařek ovlivnilo mateřství, včetně praktických věcí. Sama Lenka Dusilová žije v domácnosti plné chlapů: jak to zvládá a jak se to v její muzice odráží?

Colours se během covidu dvakrát nekonaly, přežily to však a přes neúčast dvou z největších hvězd, Ellie Goulding a Burna Boye, jedou dál, s historicky nejdražším ročníkem. Lenka Dusilová si však kvůli lockdownům a nemožnosti koncertovat prožila festovní temnotu. Zjistila, že ji nemůže živit jen hraní a koncerty a že jako ženská s ukončeným základním vzděláním nedostane v nekvalifikovaných zaměstnáních víc než 120 korun na hodinu, takže nyní vede workshopy, učí a prý bude, a to je skoro nepředstavitelné, hrát v seriálu! Přiblížila obecenstvu své celoživotní problémy s hlasem a hlasivkami i svou novou kapelu, složenou z progresivních, alternativních, mladých muzikantů v čele s jazzovým skladatelem Igorem Ochepovským.

Před měsícem s Petrem Ostrouchovem vydala zajímavé album: Water Lost And Returned. To je původním soundtrackem k novému filmu Radka Plíhala Voda ztracená a vrácená o obnově unikátního prostředí šumavských mokřadů. Jde o čistý ambient a opět téma vody, řek a jezírek, z nějž čerpá v posledních letech tak často; i o něm mluvila. Pokud jste debatu s čím dál zahloubanější a ztišenější zpěvačkou promeškali, pusťte si její záznam.