Sidi Bou Said je jen modrý a bílý.

Sidi Bou Said je jen modrý a bílý. Zdroj: Viliam Buchert

Sidi Bou Said je jen modrý a bílý.
Sidi Bou Said je jen modrý a bílý.
Sidi Bou Said je jen modrý a bílý.
Sidi Bou Said je jen modrý a bílý.
Sidi Bou Said je jen modrý a bílý.
10
Fotogalerie

Modro-bílá smršť, to je Sidi Bou Said, nejkrásnější město Tuniska

Fantastické výhledy na mořský záliv, známá filmová série s Angelikou a všechno v modrém a bílém provedení. To je Sidi Bou Said, zřejmě nejpůvabnější město Tuniska, které najdete vedle rozvalin historického Kartága a 20 kilometrů od metropole Tunisu na severu země.

I když je Sidi Bou Said skutečně půvabné místo, stačí vám na jeho návštěvu pouhé dvě hodiny. Pokud tedy nechcete zavítat na místní hezkou pláž, které se turisté ale programově vyhýbají. Šestitisícové městečko ale láká především na své modro-bílé barvy. V nich jsou vyvedeny domy, dveře, okna, balkóny, odpadkové koše, lampy pouličního osvětlení, stole a židle v restauracích, slunečníky i některé suvenýry. Stal se z toho báječný marketingový tah, který zde využívá téměř každý.

Bílá představuje jasmín, což je národní rostlina Tuniska. Byla po ní pojmenována na přelomu let 2010 a 2011 i prodemokratická revoluce a tato kytka nechybí na většině tuniských svateb. Modrá pak znamená nebe a moře (skutečně má v této sevoroafrické zemi namodralou či zelenkavou barvu).

Říká se, že asidi Bou Said je sídlem umělců, ale to spíše platilo v minulosti. Dnes ho ovládají bohatší Tunisané a turisté.

Pro ty druhé se staly středobodem dvě kavárny. Café des Nattes najdete na malém náměstíčku (je to na takovém kopečku). Točily se zde některé scény sice mimořádně umělecky pofiderního, ale u nás známého filmu Angelika a sultán.

Druhou variantou je Café Side Chabaane. V málokteré restauraci na světě najdete lepší výhled na moře a přístav. Návštěvníci si ale opakovaně stěžují, že zdejší obsluha je pomalá a káva nekvalitní. Vyšší jsou i ceny, jenže to je kvůli skvělé lokalitě pochopitelné. Takže osobní zkušenost. Obsluha je skutečně pomalá a to bylo v podniku tak dvacet lidí. Pokud je zde plno, musí to být těžko snesitelné. Káva byla ale dobrá. Dvojitý pokus naúčtovat si víc než mají uvedeno na jídelním lístku, byl číšníkovi překazen. Mimochodem, v Tunisku se raději vždy zeptejte na cenu předem či se podívejte do lístku (pokud je k dispozici), existuje totiž vysoká pravděpodobnost, že vám naúčtují víc. Pokud si chcete pořídit pěkné fotky, tak toto místo ale stojí za pár dirhamů, které zde utratíte.

Sidi Bou Said má tedy dvě výhody. Modro-bílá smršť je půvabná a navíc vám to zabere jen chviličku.