Champ-du-Boult

Champ-du-Boult Zdroj: wikipedia.org

Vesnice ve Francii láká nové obyvatele nevídanou cenou pozemků. Chce jen 27 Kč za metr čtvereční

Ve snaze přilákat nové obyvatele začala půvabná obec Champ-du-Boult v západofrancouzské Normandii prodávat stavební parcely za bezkonkurenčně nízkou cenu jednoho eura (27 korun) za metr čtvereční. Podle francouzského deníku Le Figaro lze očekávat, že tato strategie bude úspěšná.

Obec ležící v přímořském departementu Calvados vidí jako velký problém to, že se zde noví lidé již delší dobu skoro neusazují, takže počet obyvatel postupně klesá. Nyní zde z původních tisícovek obyvatel trvale žije sotva polovina.

"Do naší obce přijíždí hodně lidí, kteří ji oceňují pro dobré podmínky k procházkám či výletům na kole, ale velmi zřídka se zde někdo usadí," vysvětlil listu starosta obce Patrick Madeleine. Nikdo zde prý nekoupil pozemek od roku 2007.

Problém s ubýváním obyvatel trápí i mnoho dalších obcí ve Francii a některé se také rozhodly zlevnit stavební pozemky na svém území. V Normandii se tak například obci Vire podařilo od roku 2012 prodat více než 20 parcel k výstavbě rodinných domů. Obec Champ-du-Boult doufá, že její "výprodejová" strategie bude také úspěšná.