Do Karlových Varů za vánočními trhy. A Becherovkou. Zjistíte třeba, kolik se jí vypilo na císařském dvoře

Do Karlových Varů za vánočními trhy. A Becherovkou. Zjistíte třeba, kolik se jí vypilo na císařském dvoře Zdroj: Jitka Menclová

Návštěvnické centrum Becherovky v Karlových Varech
Návštěvnické centrum Becherovky v Karlových Varech
Návštěvnické centrum Becherovky v Karlových Varech
Návštěvnické centrum Becherovky v Karlových Varech
Návštěvnické centrum Becherovky v Karlových Varech
8
Fotogalerie

Do Karlových Varů za vánočními trhy. A Becherovkou. Zjistíte třeba, kolik se jí vypilo na císařském dvoře

Pokud si chcete zpříjemnit adventní čas a přemýšlíte o hezkém rodinném výletě, zavítat můžete třeba do jednoho z našich nejkrásnějších a nejznámějších lázeňských měst – Karlových Varů. Užít si můžete vánoční atmosféru na kolonádě a pak se ohřát v bývalé továrně Becherovky, kde je dnes návštěvnické centrum.

Sváteční atmosférou je protknuta celá lázeňská trasa od hotelu Thermal až na Divadelní náměstí, kde najdete několik desítek stánků s tradičním i méně obvyklým sortimentem. Na Mlýnské kolonádě je i pódium, kde se denně chystá doprovodný program. 

A když se budete chtít ohřát, můžete zavítat do Návštěvnického centra Becherovky, kde na vás čeká interaktivní expozice s následnou ochutnávkou světoznámého likéru. Dozvíte se při tom spoustu zajímavých informací. 

Becherovka, které se přezdívá také 13. pramen, patří ke Karlovým Varům už více než 200 let. V roce 1807 tehdejší obchodník Josef Becher přepracoval recept, který dostal od anglického lékaře Frobriga a světlo světa spatřil likér s původním názvem English Bitter.

V průběhu dalších sta let popularita Becherovky stále rostla, výroba se musela z centra města přesunout do větších prostor a po zavedení železnice se likér postupně mohl dostat i do mnoha evropských států. 

50 litrů měsíčně

Na začátku 20. století se dokonce Becherové stali dvorním dodavatelem císařského dvora ve Vídni a každý měsíc tam putovalo 50 litrů jejich hořko-sladkého likéru. Vedení bylo v rukách rodiny Becherů až do konce druhé světové války, resp. do odsunu Němců, kdy jako poslední z rodu stála v čele Hedda Becherová. Tajný recept byla nucená za dramatických okolností vydat do rukou komunistického správce. V dnešní době znají tajnou recepturu pouze dva lidé na světě – nesmí spolu cestovat ani se přátelit. Recept se skládá z dvaceti bylin a koření, které se míchají v přesném poměru. Byliny a koření pocházejí jak z tuzemska, tak z dalekých exotických krajů.

Za doby socialistického Československa byla Becherovka státním podnikem, její popularita ale rostla. Po privatizaci na konci 90 let, která se přelila až do nového tisíciletí, je od roku 2003 součástí koncernu Pernod Ricard. 

V současné době je výroba umístěna do okrajové části Karlových Varů a v bývalé továrně je zřízeno právě Návštěvnické centrum. Pravidelné užívání Becherovky prý zaručí stálé mládí a zdraví. Denně jsou podle pracovníků návštěvnického centra doporučovány 2 porcelánové kalíšky – jeden ráno a druhý večer. O tom, že je Becherovka populárním nápojem Čechů, svědčí i to, že více než polovina z roční produkce skončí na tuzemském trhu. A tipnete si, kolik litrů Becherovky Češi vypijí? Jsou to neuvěřitelné 2 až 3 milióny litrů!