Autorka článku během pobytu ve Švédsku

Autorka článku během pobytu ve Švédsku Zdroj: Markéta Kutilová

Restaurace jsou otevřené, jen úderem desáté večer musí zavřít a u stolu může zůstat nejvýš osm osob
„Dodržujte rozestupy a my nebudeme muset zavřít,“ hlásají cedulky v kavárnách
Lidé čekají na očkování proti covidu-19 před výstavištěm ve švédském Stockholmu (8. 4. 2021)
3
Fotogalerie

Švédsko žije: Pohled ze země, kde většina měla být už mrtvá na covid

„Tady všichni stůjte. Dál mohou jen ti, kdo mají test na covid,“ nařizuje švédský policista všem cestujícím, kteří právě vystoupili z letadla z Londýna do Stockholmu. Policejní auto a čtyři uniformovaní muži stojí hned na letištní ploše, postavili zde dokonce provizorní drátěný plot.

Švédsko nedávno otevřelo hranice pro cestovatele, ale všichni se musí prokázat platným testem, byť jen antigenním. Zajímavé je, že certifikát o očkování či covid pas zde neuznávají. 

Ukazuji den starý antigenní rychlotest z Prahy. Je to jen esemeska, ale policista je spokojen, když vidí včerejší datum. Mohu tedy dál. Paní za mnou však má smůlu. Má sice kvalitnější test PCR, ale je už tři dny starý, policis­ta vypočítá, že má osmdesát hodin. Pokračovat nesmí. Policisté jsou nekompromisní a odvádějí ji pryč. Jenže to je naposledy, kdy v této zemi slovo covid slyším.

Pouze kartou

Už v letištní hale všichni cestující sundávají respirátory. Do autobusu do Stockholmu nastupuji s ochranou úst jako jediná. Rozhlížím se nevěřícně kolem sebe. V Česku jsme si přece jen zvykli v hromadné dopravě ústa zakrývat. Když vidím, že ani řidič nic nemá, nikde žádná upozornění, sundám jej také. Držím v ruce švédské koruny a chci si koupit jízdenku. „Hotovost nemohu vzít, pouze kartou,“ odpovídá stroze řidič.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!