Pohled na přístav ve starověkém městě.

Pohled na přístav ve starověkém městě. Zdroj: Lukáš Lhoťan

Socha císaře Hadriána z naleziště v Perge, vystavena dnes v antalyjském archeologickém muzeu.
Mihrab (modlitební směr) v mešitě Yvli (vroubkovaný) minaret, původně byzantský kostel.
Dřevěné figuríny zvířat v antalyjském parku nad přístavem.
Antický pohřební sarkofág vystavený v antalyjském archeologickém muzeu.
Artefakt z antického naleziště vystavený v v antalyjském archeologickém muzeu.
17
Fotogalerie

Turecké město Antalya: Místo, kde se snoubí vliv Evropy s krásami Orientu

Turecké město Antalya je nejen známým letoviskem, ale i vstupní branou do oblasti hojně poseté antickými památkami. Osobně jsem již do tohoto zajímavého města zavítal několikrát a rozhodně jeho prohlídku doporučuji každému návštěvníkovi Turecka. Je to město plně moderní, ale má i svou zachovalou starověkou část a nádhernou přírodní scenérii pobřežních útesů. Zároveň je to místo snoubící vliv Evropy a Orientu. 

Antalya byla založena pod jménem Attaleia pergamským králem Attalem II. ve 2. století před Kristem. Nedaleko starého města na náměstí mu Turci postavili sochu s informační deskou. Při archeologických vykopávkách v roce 2008 byly ale nalezeny důkazy, že již dříve se v místech dnešní Antalye nacházelo nějaké osídlení.

V roce 133 před Kristem se Antalya stala součásti Římské říše, když ji společně s dalšími městy odkázal Římu pergamský král Atalos III. Město mělo již brzy křesťanskou komunitu a je zmíněno i v Bibli: „(...) a tam kázali v městě Perge. Potom se odebrali do Attalie“. (Skutky apoštolů 14:25, český ekumenický překlad Bible) Když město roku 1207 po Kristu dobyli muslimští Seldžukové pod vedením sultána Kaykhusrawa I. (neznámo, kdy se narodil, ale zemřel roku 1211 n.l.), poislámštili jej. Přestavěli například křesťanské chrámy na mešity. A tak třeba i dnešní mešita Kesik Minare byla původně křesťanským chrámem z 5. století po Kristu.

Počátkem 20. století několik let Antalyi okupovala italská armáda, která ji v roce 1923 předala Turecké republice. Město se stalo centrem průmyslu a hlavním přístavem přes něj proudilo zboží do centrální Anatolie. Dnes se město stalo centrem cestovního ruchu a přes jeho mezinárodní letiště proudí turisté do letovisek jako jsou Kemer, Alanya, Side apod. V oblasti Antalye žije odhadem kolem milionu obyvatel.

Základní návštěvnickou trasu města, kterou jsem si osobně prošel, bych popsal následovně: Začít můžete u antalyjského archeologického muzea (jeho návštěvu vysloveně doporučuji). V muzeu je množství zajímavých soch a archeologických nálezů a na své si zde přijdou i sběratelé mincí, protože v muzeu je zajímavá výstava nalezených mincí od antiky až po moderní dobu. Před muzeem je konečná stanice tramvajové trati, která vede do centra k historickému jádru města. Můžete tedy jet tramvají nebo jít pěšky. Já osobně vždy na začátku vycházky do Antalye raději jdu pěšky a jízdu tramvají si nechávám až na konec při návratu.

Když půjdete pěšky kolem tratě, můžete se kochat okolím i pohledem z útesu na moře, protože tato část města se nachází na samé hraně mořských útesů, vypínajících se několik desítek metrů nad mořskou hladinu. Jakmile dojdete či dojedete ke stanici tramvaje u náměstí s pomníkem Mustafy Kemala Atatürka (stanice se jmenuje Cumhuriyet), ocitnete se u jednoho ze vstupů do starého města. Z okraje náměstí je panoramatický výhled na moře i staré město. 

Kousek od vyhlídkového místa již začíná vstup do starého města a jako první památka na cestě je Yivli Minaret nebo také Yivli mešita. Mešita Yvli (vroubkovaný minaret) je dominantní stavbou starého města v Antalyi. Její minaret výrazně ční nad okolními domy a nachází se na mnoha propagačních fotkách z Antalye. Mešitu nechal postavit rúmský sultán Kajqubad I. (který žil v letech 1188 – 1237) v roce 1230. Stavba je tvořena mešitou, samostatně stojícím minaretem a komplexem budov a byla zapsaná na seznam světového dědictví UNESCO. Původní mešita byla zničena ve 14. století a nová byla postavena na základech původně byzantského kostela. V současné době se v budově nachází Etnografické muzeum. Minaret mešity je zdoben tmavě modrými dlaždicemi, a je proto architektonickou dominantou města.

Když se budete procházet starým městem, narazíte například na tyto zajímavosti:

Hrobka Nigar Hatun z roku 1503 je součásti komplexu mešity Yvli Minaret. Hatun byla hlavní konkubínou osmanského sultána Bajezida II. Hadriánova brána (turecky se ji říká Üçkapılar – tj. Trojbrána) je stavba vybudována na počest návštěvy římského císaře Hadriána v Antalyi. Je to jediná starověká brána zachovaná z opevnění starého města. Mešita Ulomeného (uříznutého) minaretu (turecky Kesik Minare Cami) je původně římský pohanský chrám z 2. století našeho letopočtu, který byl v 5. – 7. století přeměněn na kostel zasvěceny Panně Marii, ale během arabských nájezdů byl později těžce poškozen. V 9. století byl kostel opraven a na počátku století 13. po dobytí Antalye Rúmským sultanátem byl přestavěn na mešitu. Během krátkého období, kdy Antalyu dobyli křižáci, sloužila stavba opět jako kostel, až po vyhnání křižáků Osmany byl za vlády Sehzade Korkuta tento kostel již natrvalo přeměněn na mešitu. Po ničivém požáru z roku 1800 zůstaly ze stavby pouze ruiny s poškozeným minaretem, který vypadá, jako by jej někdo uřízl.

Mešita sultána Alladdina je původně křesťanský kostel v historickém jádru Antalye, postavený v roce 1838. Po odsunu řeckého obyvatelstva z Turecka na počátku 20. století byl kostel využíván archeologickým muzeem a koncem 50. let 20. století byl přestavěn na mešitu. Kousek od mešity se nachází Kulturní centrum svatého Pavla a Yenikapı - řecký ortodoxní kostel. V úzkých uličkách starého města je také plno restaurací a kaváren, kde si můžete odpočinout. 

Ve starém městě se nachází i přístav, na který je nádherný výhled z okolních útesů. Je možné zde navštívit i různá menši muzea, například muzeum středomořských civilizací. K vidění je též mnoho pozůstatků středověkých staveb, například lázní a pod. Turci kladou velký důraz na udržování parku s různými instalacemi uměleckých děl, takže i na okraji přístavu na útesu v parku je možné vidět například umělecky ztvárněné podoby různých zvířat ze dřeva. Na okraji Antalye, u archeologického muzea, se nachází i světově proslulá pláž Konyaaltı. Mezi další zajímavosti Antalye patří také vodopády. V posledních letech se v okolí Antalye rozvíjí i cykloturistika, takže je možné si zakoupit publikace v mnoha jazycích popisující různé cyklistické trasy a jejich náročnost společně se zajímavostmi, které může cyklista navštívit. Obdobně se rozvíjí i dálková turistika a Turci budují značené trasy pro dálkové pochody. 

Jakmile se starověkého města nabažíte, můžete vyrazit do ulic nového města, kde je plno obchodů se zajímavými produkty. Celkový dojem z Antalye je velmi pozitivní, protože je zde vidět splynutí starodávné minulosti s přítomností rozvíjejícího se velkoměsta. Zároveň je toto město snadno dostupné z okolo ležících turistických letovisek. Já sám jej využívám jako základní místo pro pobyt při výjezdech na archeologická naleziště do okolí (například na Termessos, Perga, Aspendos). 

Závěrem je možná dobré zmínit, že ekonomické propojení Antalye s Evropou má za následek nejen přítomnost velkého množství evropských turistů v této oblasti, ale mnozí Evropané se zde i usadili na trvalo. Město tak má velmi multikulturní ráz, žije zde kombinace evropské a turecké kultury a není problém zde potkat běžné obyvatele například východoevropského původu. Já sám jsem zde potkal mnoho Poláků, kteří se v tomto tureckém městě usadili. I díky těmto evropským přistěhovalcům nejspíše již více než 20 let v tomto městě existuje novodobá křesťanská komunita, která se rozrůstá.