Jílové u Prahy

Jílové u Prahy Zdroj: ČTK

Jílové u Prahy
Jílové u Prahy
3
Fotogalerie

Po zlatých stopách středních Čech: Nový Knín a Jílové u Prahy

Další z menších městeček s královskými poctami jsou Nový Knín a Jílové u Prahy. Obě leží jižně od Prahy a obě se pyšní zlatohorní minulostí. Ačkoli je dnes těžba v obou nalezištích mrtvá, pořád se o zlatě můžete dozvědět spoustu zajímavostí v místních muzeích. A pokud vás moudra o zlatě omrzí, i další místní památky čekají, až na nich spočine oko turisty.

Nový Knín

Nový Knín najdete na východ od Dobříše. Pokud do něj zavítáte, můžete se pokochat jedním z nejvýznamnějších zlatohorních měst v Česku. Obcí protéká zlatonosná říčka Kocába. Vzácný kov se získával kromě rýžování pravděpodobně také těžbou. Povýšení na královské horní město se Nový Knín dočkal od císaře Zikmunda Lucemburského roku 1437. Už tehdy město zažívalo doslova zlaté časy. Patnácté a nejdříve také šestnácté století pro něj znamenalo pokračující prosperitu. Ta ale bohužel netrvala věčně. Když byl na trůně Rudolf II., začal se Nový Knín potýkat s problémy ohledně financování. Těžba se omezila, a to byl začátek postupného úpadku městečka. Vyhrabat se z neúspěchu se Nový Knín snažil v sedmnáctém století, ale marně. Když pomineme několik snah obnovit činnost v dolech v moderní době, s těžbou se skončilo v 18. století.

O zlatokopecké historii se návštěvníci dozví nejvíce v Muzeu zlata, které sídlí v bývalé budově Mincovny na náměstí. Expozice se zabývá kromě těžby zlata a jeho zpracování také dějinami města, místními řemesly nebo historií mistrovství světa v rýžování zlata. Kdo se bude cítit přezlacený, může si pročistit hlavu procházkou k baroknímu kostelu svatého Mikuláše a barokní radnici.

Cesta autem zabere z jižního cípu Prahy něco přes půl hodiny. Napojíte se na dálnici D4 a u Mníšku pod Brdy z ní sjedete na Nový Knín. Pokud se rozhodnete do městečka vyrazit autobusem ze Smíchova, cesta bude trvat hodinu.

Jílové u Prahy

Dalším městečkem se zlatou žílou je Jílové u Prahy. Z Nového Knína stačí přejet Vltavu a po pár kilometrech jste v Jílovém. Městečko vzniklo sloučením hornických osad. Na královské horní město jej povýšil Karel IV. Zdejšímu zlatu se dostalo těch nejvyšších poct – bylo použito na výrobu svatováclavské koruny, nestaršího českého korunovačního klenotu. Nejstarší budovou na náměstí v Jílovém je dům Mince, který dnes obývá regionální muzeum. Naproti stojí kostel svatého Vojtěcha. Interiér budovy mohli diváci vidět ve snímku Miloše Formana Amadeus.

Autem do Jílového dojedete z Prahy přes Dolní Břežany, a zabere to asi půlhodinu. Podobně dlouho pojedete do Jílového vlakem z pražské Zbraslavi.