Brandýský zámek býval oblíbeným sídlem habsburských panovníků.

Brandýský zámek býval oblíbeným sídlem habsburských panovníků. Zdroj: archiv Blesku

Centrum romantiky i válečných strategií. Proč se jet podívat do Brandýsa nad Labem a Staré Boleslavi

Brandýs nad Labem-Stará Boleslav je souměstí s nejdelším názvem v Česku. Tahle zajímavost ale určitě není ten největší tahák místa. Psaly se zde první příběhy české historie, vznikaly plány velkého vítězství a nejeden novověký panovník zde zažil šťastné romantické chvíle. Okusit závan dějin si dnes lidé mohou při návštěvě brandýského zámku, který nadchne nevšedními novogotickými prvky. Město leží sympatických 15 kilometrů východně od Prahy.

Stará Boleslav je všem školákům známá jako ono pověstné místo, kde Boleslav zavraždil svého bratra knížete Václava. Hradiště zde vzniklo už okolo 10. století. Šlo o jedno z prvních opevněných hradišť – bratrovrah Boleslav zde už tenkrát nechal postavit kamenné hradby podle římského způsobu. Stará Boleslav se stala prvním významným poutním místem v Čechách. Bylo to kvůli svatováclavskému a mariánskému kultu. Ve staroboleslavském kostele nanebevzetí Panny Marie se totiž uchovává vzácný kovový reliéf Madony s Dítětem, který bývá svou důležitostí přirovnáván ke korunovačním klenotům.

Brandýs nad Labem založili na přelomu 13. a 14. století páni z Michalovic. Město získalo od krále Vladislava Jagellonského městský znak roku 1503. Do rukou českých králů přešlo brandýské panství za vlády Ferdinanda I., který jej zkonfiskoval tehdejšímu majiteli Konrádu Krajíři z Krajku kvůli vzpouře proti panovníkovi. Od té doby Brandýs králové hojně využívali jako své venkovské sídlo. Nejslavnější chvíle města se datují do rudolfinské éry. Císař Rudolf si město oblíbil a roku 1581 jej dokonce povýšil na královské komorní město.

Brandýský zámek je významnou renesanční památkou středních Čech. Původně šlo o pozdně gotický hrad, který byl ale během 16. století přestavěný na pohodlnější zámek pyšnící se sgrafity. Na rozkvětu zámku se významně podílel císař Rudolf. Sídlo bylo osudové pro císařovnu Marii Terezii, která se zde seznámila s budoucím manželem Františkem Štěpánem Lotrinským.

Na zámku zanechalo stopy také baroko, svým uměním stavbu zvelebil věhlasný architekt František Maxmilián Kaňka. Brandýs se stal místem, kde se během napoleonských válek v roce 1813 sešli ruský car Alexandr I., pruský král Fridrich Vilém III. a rakouský císař František I., aby dojednali strategii vítězné bitvy u Lipska. Novogotickou tvář dostal brandýský zámek po roce 1860. Šťastné chvilky zažil v Brandýse poslední habsburský císař Karel I. se svou manželkou Zitou. Na zámku spolu strávili svatební cestu.

Koho historická zákoutí města omrzí, může si užít mnoho jiné zábavy. Okolí měst je protkané cyklotrasami; najdete tam kanál pro vodní slalom nebo dva sportovní areály. Nedaleký Proboštský rybník naláká milovníky windsurfingu a koupání. Malebné labské břehy zas vybízejí k procházkám. Jen pár kilometrů od měst leží zřícenina hradu Jenštejn či Lázně Toušeň s vodní tvrzí.

Z východního okraje Prahy, Černého Mostu, se do Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi dojede autem za necelou čtvrthodinu. Hromadnou dopravou je to pak nejrychlejší autobusem, který odjíždí také z Černého Mostu.