Lionel Messi hraje o zlato.

Lionel Messi hraje o zlato. Zdroj: Profimedia.cz, Reuters, Instagram

Argentinská euforie! Mistři světa slaví s trofejí pod taktovkou kapitána Lionela Messiho.
Argentinská euforie! Mistři světa slaví s trofejí pod taktovkou kapitána Lionela Messiho.
Argentinská euforie! Mistři světa slaví s trofejí pod taktovkou kapitána Lionela Messiho.
Argentinská euforie! Mistři světa slaví s trofejí pod taktovkou kapitána Lionela Messiho.
Argentinská euforie! Mistři světa slaví s trofejí pod taktovkou kapitána Lionela Messiho.
12
Fotogalerie

Král Messi: Ve 35 letech dopsal hollywoodský příběh a konečně se vyrovnal Maradonovi

Za celou kariéru vyhrál téměř vše kromě mistrovství světa. To už ovšem od minulé neděle neplatí. Hvězdný Lionel Messi dotáhl svou Argentinu na mistrovství světa v Kataru k titulu světových šampionů a právem si vysloužil sportovní nesmrtelnost. Když Argentinci v úterý 20. prosince přiletěli domů, v Buenos Aires je vítalo na 5 milionů lidí!

Ten příběh je fotbalovým fanouškům dobře znám, všechno ale mohlo být jinak – už v deseti letech byl malému Leovi diagnostikován nedostatek růstového hormonu. Rodina si mohla léčbu, která měsíčně vyšla na 1000 dolarů, dovolit pokrývat pouze dva roky. Rodák z města Rosario v provincii Santa Fe už v té době platil za obrovský fotbalový talent – za šest let v dresu Newell's Old Boys nasázel v mládežnických kategoriích přes 500 gólů. Proto nepřekvapí, že o něm dobře věděli skauti z předních týmů. Ozval se slavný argentinský River Plate, ten ale nakonec odmítl mladému fotbalistovi platit nákladnou léčbu.

Štěstí se na malého Argentince usmálo z druhé strany Atlantského oceánu, z jednoho z nejslavnějších týmů na světě – Barcelony. Vedení katalánského gigantu se sice nejprve zdráhalo koupit takto mladého zahraničního hráče, přesto se nakonec v září 2000 ředitel klubu Carles Rexach na přestupu domluvil s Lionelovým otcem Jorgem – a jelikož zástupce španělského týmu s sebou neměl žádný papír, první smlouvu podepsali na kus ubrousku. Léčba pro Messiho juniora tak byla zajištěna na dlouhou dobu dopředu; v té době třináctiletý fotbalista se s celou rodinou přestěhoval do katalánské metropole.

Nedosažitelný Maradona

Střih o 21 let dopředu do léta 2021 – Lionel Messi se jako nejzářivější hvězda Barcelony loučí s týmem, v němž se dávno stal globální fotbalovou hvězdou, a přestupuje do francouzského týmu Paris Saint-Germain… V dresu katalánského celku vyhrál dohromady rekordních 35 trofejí, přičemž španělskou ligu ovládl desetkrát, v Lize mistrů – nejlepší klubové soutěži na světě – dominoval pro změnu čtyřikrát a šestkrát ovládl nejprestižnější individuální ocenění Zlatý míč; v této anketě zvítězil následně ještě jednou, ale už coby hráč Paříže.

Messi vyhrál ve fotbale vše, co se dalo, ovšem nikdy se mu nepodařilo vyhrát mistrovství světa jako legendárnímu Diegu Maradonovi, jemuž se to s Argentinou podařilo v roce 1986.

To byl důvod, proč introvertnímu Messimu kritici vždy spílali a tvrdili, že se jeho slavnému, o poznání extrovertnějšímu krajanovi, který se díky tomu těšil doslova kultovnímu statusu, nikdy nevyrovná. Experti Messimu také vyčítali, že v modro-bílém argentinském dresu je jen stínem tohoto obávaného hráče z Barcelony a že se mu v národním týmu nedaří prý i kvůli tomu, že jeho argentinští spoluhráči jednoduše nejsou tak kvalitní jako jeho kluboví kolegové.

Messi se ale ke skvělým výkonům dokázal vybičovat i v argentinském dresu – na mistrovství světa v roce 2014 pořádaném v Brazílii dotáhl svou rodnou zemi jako kapitán až do finále. Tam ovšem jihoamerický výběr podlehl 0:1 Německu. Po tomto zápasu kritika i ze strany argentinských fanoušků ještě zesílila, na následujícím světovém šampionátu v Rusku pořádaném o čtyři roky později dokonce Argentina vypadla s pozdějšími mistry světa z Francie už v osmifinále.

Zdálo se tak, že titul mistra světa bude to jediné, co nevysoký Argentinec nezíská. Messi ovšem měl ještě poslední šanci – na šampionát v Kataru na konci tohoto roku ale jel už coby pětatřicetiletý hráč, tedy fotbalový veterán.

Naposledy v Kataru

Mistrovství světa v Kataru bylo od začátku ověnčené celou řadou skandálů a kontroverzí – od korupce hned u zisku pořadatelství šampionátu přes potlačování lidských práv a státem jasně proklamovanou homofobii až po smrt několika tisíců dělníků při stavbě nových stadionů.

Světový šampionát, prvně pořádaný v arabské zemi, byl předem označován jako turnaj, kde se uzavře éra soupeření Messiho a jeho největšího rivala, sedmatřicetiletého Cristiana Ronalda, jejichž vzájemný vztah definoval dění ve světovém fotbalu po neuvěřitelných a bezprecedentních 15 let. I Portugalec Ronaldo celou kariéru vršil jeden úspěch na druhý, ovšem mistrovství světa bylo to poslední, co mu zbývalo ke zkompletování dokonalé sbírky.

Messiho Argentina vstoupila do turnaje v Kataru tím nejhorším možným způsobem – v prvním utkání ztratila vedení proti obrovskému outsiderovi ze Saudské Arábie a prohrála. Zbývající dvě klání základní skupiny proti Mexiku a Polsku ovšem jihoamerický tým vyhrál a naděje pro největší argentinskou hvězdu stále žila.

Trenér Lionel Scaloni postavil okolo Messiho houževnatý tým vesměs mladých, dravých fotbalistů doplněný o pár zkušených hráčů – a úspěchy se začaly dostavovat. V osmifinále vyhrála Argentina nad Austrálií i díky třetímu gólu Messiho na turnaji, ve vítězném čtvrtfinále proti Nizozemsku dal pětatřicetiletý kapitán další gól a proměnil svou penaltu v úspěšném penaltovém rozstřelu. Semifinálovou výhru proti Chorvatsku řídil malý potetovaný fotbalista opět skvělým výkonem, po němž světoví experti nevěřícně kroutili hlavou nad jeho geniálními kousky v tak pokročilém věku.

Víc než vajíčko a Maradona

Messi se tak po osmi letech dostal znovu do finále mistrovství světa, kde na jeho Argentinu čekala Francie, obhájce titulu. Jihoameričané ještě 11 minut před koncem zápasu vedli i díky šestému gólu Messiho na turnaji 2:0, Argentincův klubový kolega z Paříže Kylian Mbappé ovšem dvěma brankami vyrovnal. Messi dal v prodloužení druhý gól večera na 3:2, ale za 10 minut Mbappé zase srovnal. Oba zmínění hráči – tedy největší hvězdy obou týmů – v následném penaltovém rozstřelu své kopy proměnili, ne ale zbytek Francouzů, a Argentinci se tak mohli možná v nejlepším finále historie mistrovství světa po dlouhých 36 letech radovat z titulu světových šampionů.

Messi podle expertů odehrál své suverénně nejlepší mistrovství světa, díky němuž podle mnohých definitivně na svou stranu přetočil dávnou debatu, zdali je nejlepším hráčem historie právě on, Portugalec Ronaldo, Messiho krajan Maradona, anebo Brazilec Pelé. A konečně se v srdcích Argentinců vyrovnal milovanému a před dvěma roky zesnulému Maradonovi.

Fotky slavícího Lionela, který si splnil dětský sen, okamžitě obletěly svět. Snímek na jeho instagramovém profilu dokonce v počtu liků překonal do té doby rekordní recesistický snímek s 53 miliony liků zachycující pouhé vajíčko.

Argentinu po příletu vítalo pulzující Buenos Aires s přeplněným hlavním náměstím. Messi tímto triumfem dopsal krásnou fotbalovou pohádku, na kterou se bude nejen ve sportovním světě dlouho vzpomínat.