Video placeholde

Závislost na legálních drogách se u nás týká několika miliónů lidí. Počty léčených jdou přitom do stovek tisíc

Na rizika závislosti jak na legálních, tak i nelegálních drogách upozorňuje kampaň Asociace Českých pojišťoven a Policie ČR, která nese název Zkratky. Jaké látky se u nás nejvíce zneužívají a kdo je ohrožen? Jaké fenomény se objevily v oblasti drog v době covidu? V jaké chvíli člověk překračuje hranici a stává se závislým? A jak on sám vnímá význam slova zkratky? Odpovídal Petr Popov, náš přední odborník na závislosti a emeritní primář Kliniky adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

„Jedním z hledisek posouzení závislosti je to, jestli člověk používá jakoukoliv návykovou látku kontrolovaně. Že objektivně to jemu ani nikomu v okolí nepřináší žádné problémy. Tohle je taková hranice, ten nejtvrdší „marker“. I když ten dotyčný bude samozřejmě tvrdit, že má užívání pod kontrolou. To vidíme často a víme, že to není pravda,“ říká Popov. Upozorňuje také na to, že specializovanou pomoc potřebuje i blízké okolí takového člověka.

Popov v rozhovoru zmiňuje i to, že závislost na legálních drogách se v ČR týká několika miliónů lidí. Jde především o nikotin, alkohol, ale i léky, které ze všech rizikových skupin nejvíce ohrožují ženy. Rizikové  užívání léků a léčiv obecně, je v ČR specifické tím, že jde o jedinou skupinu psychoaktivních návykových látek, ve které dominují právě ženy. Jejich počet zde dokonce dvojnásobně převyšuje počet mužů. Platíčko s léky se totiž schová poměrně snadno do kabelky či kapsy na rozdíl třeba od lahve alkoholu.

A jaká rizika vidí v případě legalizace nových substancí? „V okamžiku, kdy je něco legálně dostupné pro dospělé, tak představa, že to děti užívat nebudou, je naprosto naivní. Vidíme to i v případě alkoholu, kdy děti nečekají do osmnácti let a někdy se dokonce stane, že jsou v tomto věku už na alkoholu závislí,“ dodává odborník.