Osobnosti vybírají národního ptáka

Osobnosti vybírají národního ptáka Zdroj: Archív

Ptákovina aneb Který opeřenec by měl být českým státním symbolem?

Na nedávném kongresu Občanské demokratické strany zaujal Alexandr Vondra mimo jiné těmito slovy: „Česko – společně se Slovenskem – je jedinou evropskou zemí, která nemá coby státní symbol ptáka. Navrhněme proto národní internetovou anketu, jakési dobrovolné referendum, ve kterém lidé našeho ptáka vyberou.“ Než se to celé spustí, rozhodli jsme se zeptat několika osobností, jakého ptáka by si jako státní symbol dokázaly představit ony.

Radkin Honzák, psychiatr

Orel, ba i dvojhlavý, býval erbovním zvířetem. Stanislav Krychle Neumann po vzniku ČSR napsal: Přeraziv spár, jenž mě svíral / Spár ptáka, jenž říkal si orel, / ale byl sup. Opičení po USA s národními ptáky nepovažuji za nic originálního, stačí jen vzpomenout, že mezi všemi „opeřenci“ přidělili Američané Floridě moskyta. Kdybychom nicméně měli symbolizovat vztah naší republiky k EU, odpovídajícím ptákem by byla kukačka. Pokud by se symbolika měla vztahovat k demografické situaci, plně vystihující je vymírající pražský vrabec. A pokud jde o takzvaně rozdělenou společnost, je to pár hrdliček, které jsou „furt zobákama v sobě“.

Stanislav Devátý, advokát

Husu, Husáka už jsme tu měli.

Jan Hřebejk, režisér

Alexandr Vondra je amatérský ­ornitolog, takže sám ví, že to musí být ptáček, který se snese se lvem. Rakouský orel by to být neměl. Vtipy dělat nechci, ale opravdu krásná je straka nebo bažant. Holubi jsou také pěkní, ale na všechno serou, což je přesná naše charakteristika, ale nikoli dobrá vizitka. Čáp je satira, špaček je moc pravdoláskařský, kačer připomíná Trumpa, vlaštovka je poloviční emigrant (něco jako Masaryk, Beneš nebo Schwarzenberg), kachna je v době vlastnictví médií oligarchy prostě synonymum zpráv, labuť nebuď se říká, slepice, to byly všechny ženy podle blbejch mužů, slavík je Karel už forever... Sýkorka je vděčná za trochu loje z Agrofertu, havran, naskočí ti hned never more, Vrána je vrchní, co Prchal, Husa je na provázku a trochu i ten předchozí slovenský lotr a vrabec je spíše moravský nežli český. Andulka – ta už je Šafářová, za svobodna Hrůzová, Drozd a Dudek mají preference asi jako Trikolóra. Bude si Saša Vondra muset s tímhle nápadem asi poradit sám. My budeme spíše dumat, jak tady nemít politiky řídící stát jako firmu s podporou hradních Melody boys na furt. (Za mě je fajn ptáček španělský, ale o tom spíš napíše paní Darina Křivánková. Nebo Skřivánková?)

Jaromír Nohavica, písničkář

Když vidím, kam ulétl ten můj modrý pravicový pták, radši zůstanu u Bruncvíkova českého lva.

Jaroslav Rudiš, spisovatel

Já bych byl pro kavku obecnou, kterou zná celý literární svět pod jménem Kafka. Četl jsem, že to je inteligentní a hravý ptáček, který si prý dokonce dokáže zapamatovat člověka, jenž pro něj znamená hrozbu. Pak dokáže být velmi hlučný a varuje ostatní.

Simona Weidnerová, analytička

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!