Pozadí smrti slavného herce Matthewa Perryho a nejlepší kámoš, co tě jednou zabije

Pozadí smrti slavného herce Matthewa Perryho a nejlepší kámoš, co tě jednou zabije Zdroj: Profimedia.cz

Od roku 2000 zemřelo v USA více než milión lidí na předávkování drogami, většinou silnými léky na bolest
Matthew Perry (vpravo), alias Chandler Bing, v populárním seriálu Přátelé
Coolio, †59, rapper
Heath Ledger, †28, herec
Angus Cloud, †25, herec
9
Fotogalerie

Sjetí jako draci. Pozadí smrti slavného herce Matthewa Perryho a nejlepší kámoš, co tě jednou zabije

Ve Spojených státech umírá každý týden následkem předávkování léky na bolest zhruba 1500 lidí. Ani celebritám se závislost na fentanylu nebo oxykodonu nevyhýbá. Naopak. Heath Ledger, Prince, Philip Seymour Hoffman, ale i třeba slovenský hokejista v NHL Marek Svatoš jim nakonec přímo či nepřímo podlehli. A teď také slavný herec Matthew Perry ze seriálu Přátelé. Kdo za obrovskou „opioidovou krizi“ v Americe může? A existuje šance, že se nový „levný heroin“ dostane i k nám?

Když si Chandler Bing z populárního seriálu Přátelé bral v sedmé sezóně svoji přítelkyni Moniku, málokdo tušil, že Matthew Perry, který postavu sarkastického vtipálka Chandlera legendárně ztvárnil, už byl tak silně závislý na lécích na bolest i alkoholu, že taktak zvládal natáčení. Byl sice slavný, pohledný a bohatý – vydělával milión dolarů za díl –, ale kočírování jeho démonů se pomalu stávalo prací na plný úvazek. Po natáčení epizody s názvem The One with Monica and Chandler’s Wedding (Ten díl se svatbou Moniky a Chandlera) byl tak na dně, že na něj před studiem už čekal pick-up a v něm zřízenec z léčebny.

„Oženil jsem se s Monikou a nechal se odvézt do léčebny – na vrcho­lu mého vrcholu v Přátelích, vrcholu mé kariéry, ikonickém okamžiku v ikonickém seriálu,“ píše v autobiografické knize Přátelé lásky a ten ohromný průšvih, která vyšla minulý rok.

V knize popisuje svůj dlouho­letý boj se závislostí, který nadobro prohrál 28. října, když ho našli ve vířivce jeho domu v Los Angeles bez známek života. Bylo mu 54 let. V době psaní tohoto článku ještě přesná příčina smrti nebyla sice potvrzená, nicméně potvrzené už je, že vážné zdravotní problémy způsobené dlouhodobým užíváním léků a drog se na herci ošklivě podepsaly.

Komediální talent Matthewa Perryho byl výjimečný. Jeho cesta k závislosti bohužel zas tak výjimečná nebyla. Naopak, je až šokující, jak je jeho příběh v současných Spojených státech vlastně běžný.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!