Video placeholde

Ondřej Dostál: Jak se nenaočkovat? Právní rádce pro zaměstnance, kterým hrozí povinná vakcinace

Slibovali, že jejich řeč bude jasná a sliby platné. Nevydrželo jim to ani týden. Řeč je o Fialově vládě, která místo jasného rozhodnutí, jak naloží s očkovací vyhláškou z dílny svých předchůdců, jen lavíruje a chytračí.

“Já hodnotím postup pana ministra Válka jako nepoctivý, mám podezření, že to rozhodnutí oddaluje s takovým mazaným zdůvodněním: ´My pak třeba to rozhodnutí zrušíme, ale oni se mezi tím ti lidé naočkují, protože se budou bát, to jsme ale chytří…' Tak to je špatně,” říká v rozhovoru s Angelikou Bazalovou odborník na veřejné zdravotnictví Ondřej Dostál.

Pravda je, že politici současné vládní koalice během kampaně slibovali, že povinné očkování nepřipustí. Slova ministra Válka, který se kvůli tomu chtěl nahý přivazovat před sněmovnu, už zlidověla. Není přitom jasné, co politici svým tlakem na očkování sledují. Především je už teď zjevné, že omikron ve většině případů nezpůsobuje tak fatální průběhy jako předchozí varianty. Současně už i CDC ústy své šéfky Rochelle Walensky potvrzuje, že současné vakcíny jsou proti šíření viru neúčinné. A do třetice, expertní skupina, jejímž úkolem je vypracovávat doporučení pro WHO podle agentury Reuters, konstatuje, že očkovací strategie založená na opakovaných posilujících dávkách vakcíny v původním složení pravděpodobně není vhodná ani udržitelná. Válkův tlak na zaměstnance je tudíž nepochopitelný. Bez ohledu na to, kolik lidí se ještě naočkuje, na vývoj pandemie to za stávající situace nebude mít vliv.

Naštěstí jsou tady ještě stále platné zákonné normy a také několik senátorů, kteří ctí právní řád. Ti vznesli na vyhlášku stížnost k Ústavnímu soudu. Než  očkovací povinnost ústavní soudci smetou ze stolu – a nic jiného udělat nemohou – anebo než ji zruší sám ministr Válek, musejí zaměstnanci vydržet. Jak na to? Konkrétní rady se dozvíte v podcastu A plus X.