Reflex 6/2009

Reflex 6/2009 Zdroj: Archív

Arbeit macht Rath: Legendární číslo, které se vyprodalo do posledního výtisku

Dnes už legendární obálka s Davidem Rathem měla zajímavé pozadí vzniku. Rath byl právě čerstvým středočeským hejtmanem, který často a rád mluvil v drsných nadsázkách. „Hlavně když se kouří od pistole,“ popsal jeho metodu stranický kolega Škromach.

Tak tomu bylo i v rozhovoru pro Lidové noviny, kde se rozjel o něco víc a vysekl poklonu politice Adolfa Hitlera. Řekl, že orientací na zbrojní průmysl a veřejné projekty dal lidem práci a uchránil Německo od dopadů světové hospodářské krize. S každým slovem tohoto názoru by šlo polemizovat a argumentovat – je přece jasné, že zbrojní politiku tehdejšího Německa není možné oddělit od přípravy na válku a likvidaci celých etnických a náboženských skupin.

Tehdy se do toho ale nikomu z píšící části redakce moc nechtělo. Je to vždycky dilema, jestli psaním o nehoráznostech na ně zbytečně neupozorňujete. Z těchto úvah nás vytrhla koláž našeho nového kolegy, kterého tehdy ještě nikdo z nás osobně neznal.

Šlo o hvězdu současné české koláže Jana Ignáce Říhu, absolventa pražské DAMU, jejž pro Reflex objevil tehdejší šéfredaktor Pavel Šafr.

Ignác tehdy poslal Rathovu fotku doplněnou knírkem. Následně se dostala do rukou hlavního grafika Michala Kořána. Ten pak upravil Ratha do tvaru ozubené známky s lakonickým titulkem Česká republika. Číslovka 30 v pravém horním rohu je šifrou tehdejší doby, kdy Rath a jeho ČSSD drtivě vyhráli krajské volby kritikou třicetikorunových poplatků u lékaře.

Sám Kořán k tomu dnes říká: „Netlačili jsme na pilu a nechali na čtenáři, jestli v tom chce vidět spíš Hitlera, nebo Chaplina, který takhle Hitlera parodoval.“

Následně mně volali z redakce, jestli bych do příštího vydání nenapsal portrét Davida Ratha. Ležel jsem tehdy doma s chřipkou (nebo koronavirem?, čert ví) a udělal (společně s J. X. Doležalem, kolegyní Kholovou a Karlem Steigerwaldem) velký Rathův profil s názvem Arbeit macht Rath.

Když nové číslo přišlo na stánky a do supermarketů, vznikla ve společnosti těžko popsatelná nálada. Jako by každá rodina musela mít aspoň jeden výtisk Reflexu. Byl to jediný moment v třicetileté historii časopisu, kdy se prodal celý náklad od prvního do posledního výtisku.

Celé vydání si můžete přečíst zde >>>

Reflex 6/2009Reflex 6/2009|Archív