Před souloží vyžadujte explicitní souhlas, jinak se ve Švédsku dopustíte znásilnění z nedbalosti

Před souloží vyžadujte explicitní souhlas, jinak se ve Švédsku dopustíte znásilnění z nedbalosti Zdroj: Profimedia

Znásilnění z nedbalosti: Švédsko přijímá nový zákon

Švédští poslanci schválili zákon, podle kterého je sex bez explicitního souhlasu znásilněním. K odsouzení postačí, že oběť verbálně či fyzicky neprojevila se stykem souhlas. Novela usnadní práci prokurátorům, kteří nebudou muset dokazovat, že při činu došlo k násilí.

Nově bude muset potenciální oběť vyjádřit souhlas buď slovně, anebo činy. Pasivita už nebude při soudním řízení posuzována jako souhlas. Švédská legislativa také zavádí dva nové pojmy – znásilnění z nedbalosti a sexuální obtěžování z nedbalosti. Oba trestné činy budou vycházet z toho, že pachatel ignoroval nedostatečný souhlas svého protějšku se sexuální aktivitou. Maximální doba odnětí svobody bude v těchto případech 4 roky.

„Pokud se osoba bude pokoušet o sexuální aktivity s někým, kdo zůstává nečinný nebo se chová dvojznačně, musí zjistit, jestli jeho protějšek souhlasí,“ říká zákon, který vejde v platnost 1.7.

Odpůrci novely zákona tvrdí, že se tím nezvýší počet usvědčených násilníků. „Nová legislativa nesníží počet nutných důkazů, prokurátor musí i tak dokázat, že byl spáchán trestný čin a že byl spáchán úmyslně,“ řekla Anne Ramberg pro the New York Times.

Od roku 2012 se sexuální násilí ztrojnásobilo

Podle příznivců ale nejde tolik o počty odsouzených, jako o změnu společenského klimatu v otázkách sexuálního násilí. „Tento zákon je normativní – ukazuje, co je ve společnosti přípustné a co není,“ vyjádřila se Katarina Bergehed ze švédské větve Amnesty International. Přirovnala jej k zákonu z roku 1979 o fyzických trestech na dětech. Změnilo to podle ní způsob, jakým Švédové tělesné tresty vnímají.

Podle nedávného výzkumu se od roku 2012 počet případů sexuálního násilí ve Švédsku téměř ztrojnásobil. Pouze desetina obětí však nahlásila trestný čin na policii. Zákonodárci doufají, že díky novým pravidlům znásilnění ubude.

Diskusi o znásilnění ve Švédsku inicioval případ z roku 2013, kdy soud osvobodil tři muže, kteří znásilnili patnáctiletou dívku. Přepadli ji s lahví od vína a bili, dokud nekrvácela. Soud tehdy rozhodl, že „při sexuálních aktivitách konají lidé přirozeně a spontánně, aniž by se dožadovali souhlasu“.

Feministická vláda

Událost vyvolala v zemi vlnu protestů. Došlo sice k mírnému upravení zákonů, podle kterého byl člověk obětí také tehdy, pokud byl během sexu v bezbranné situaci, ale aktivisté trvali na nutnosti jasného souhlasu se stykem.

Vláda, která zákon schválila, nazývá sebe samu první „feministickou vládou“ na světě. V jejím čele stojí Sociální demokracie a premiér Stefan Lofven. Nové znění legislativy schválilo 257 poslanců, 38 hlasovalo proti.

Švédsko se díky poslancům stalo desátou evropskou zemí, která nesouhlas s pohlavním stykem pokládá za znásilnění. Obdobný zákon platí například v Německu, na Kypru, ve Velké Británii nebo

v Lucembursku. V České republice je stále zapotřebí dokázat, že oběť byla přinucena k sexu násilím anebo výhrůžkami.