Podíl muslimských migrantů v Dánsku výrazně klesl

Podíl muslimských migrantů v Dánsku výrazně klesl Zdroj: flickr

Dánská vláda přiznala, že je lehčí integrovat křesťana než muslima. Chce proto dál zpřísnit zákony

Dánsko bylo dlouhou dobu považováno za velmi tolerantní společnost, která dokáže poměrně důmyslným systémem dobře integrovat přistěhovalce. Jenže radikalizace některých muslimských uprchlíků i několik atentátů tento pohled změnily. Kodaňská vláda proto zavedla v roce 2015 přísnější imigrační zákony a chce ještě přitvrdit.

Inger Støjbergová, ministryně pro imigraci, integraci a bydlení, podle dánských médií nedávno prohlásila, že „není vůbec pochyb o tom, že je mnohem snadnější integrovat amerického křesťana než muslima ze Somálska“. Proto se rozhodla prosadit další zpřísnění imigračních zákonů.

Větší váha bude přikládána jazykovým testům, tomu, zda je přistěhovalec schopen uplatnit se na trhu práce, aby nebyl závislý na štědrých sociálních dávkách, a ohled bude brán i na čistý trestný rejstřík. Pokud někdo tyto podmínky nesplní, neměl by dostat azyl.

Dánské občanství nebude pro zločince

V roce 2014 například 70 procent lidí, kteří dostali azyl v Dánsku, pocházelo z islámských zemí. Toto číslo ale dramaticky kleslo v letošním roce na 21 procent, protože zákony jsou přísnější. Země navíc umožnila některým občanům Západu, aby měli dvojí občanství, a tím se počet „nových Dánů“ z Evropy či z Ameriky podstatně zvýšil.

Ministryně Støjbergová chce také zcela nekompromisně postupovat proti cizincům, kteří spáchají nějaký těžší zločin. Pro ty by mělo být do budoucnosti dánské občanství zcela zapovězeno.