Adolf Hitler a Joseph Goebbels

Adolf Hitler a Joseph Goebbels Zdroj: ČTK

Konec konspirační teorie: Vědci analýzou Hitlerových zubů potvrdili, že diktátor zemřel v roce 1945

Po celá desetiletí se po druhé světové válce objevovaly různé konspirační teorie o tom, že Adolf Hitler nezemřel 30. dubna 1945 ve svém bunkru v Berlíně, ale že unikl s pomocí ponorky do Argentiny, nebo že žil pak někde v Latinské Americe či dokonce na tajné základně na Antarktidě. Nic z toho není pravda. Francouzští vědci pomocí analýzy Hitlerových zubů teď definitivně potvrdili, že nacistická zrůda zemřela na sklonku druhé světové války v roce 1945.

Tým vedený zkušeným antropologem a soudním lékařem Philippem Charlierem pomocí nejmodernější techniky dokázal, že Adolf Hitler zemřel v roce 1945. Žádná konspirační teorie, jak na konci války unikl, se tak nekoná. Výsledky bádání s názvem „Pozůstatky Adolfa Hitlera: Biologická analýza a definitivní identifikace“ byly v pátek zveřejněny na webu vědeckého časopisu European Journal of Internal Medicine.

Vzorky Hitlerových zubů poskytlo ke zkoumání Rusko. Stalo se tak poprvé od roku 1946.  

Na jaře roku 1945 Hitler uvízl v obleženém Berlíně a podle oficiální verze 30. dubna spáchal ve svém bunkru sebevraždu spolu se svou družkou Evou Braunovou, kterou si vzal těsně předtím za manželku. Pár měl spáchat sebevraždu použitím kyanidových kapslí. Pak měla být jejich těla vynesena před bunkr a spálena.

V archivech v Moskvě pak byly zachovány pouze části lebeční kosti a čelisti. Výzkum lebeční kosti z roku 2009 ale odhalil, že nepatřila Hitlerovi, ale ženě mezi 20 a 40 lety. Zuby v čelistní kosti však odpovídaly Hitlerovým stomatologickým záznamům. Profesor Charlier to podle agentury AFP teď potvrdil.

Pokusil se také zjistit, zda Hitler skutečně zemřel po požití kyanidu. „Modré usazeniny na zubech mohou naznačovat chemickou reakci mezi kyanidem a kovem zubních protéz,“ řekl profesor Philipp Charlier.