Portrét zavražděného Borise Němcova

Portrét zavražděného Borise Němcova Zdroj: ctk

Geniální americký trolling. Prostor před ruskou ambasádou přejmenovali na náměstí Borise Němcova

Na první pohled se to zdá jako samoúčelný vtip. Ruská ambasáda v USA dosud sídlící v místě, které se nazývalo Winconsinská avenue ve Washingtonu DC, od včerejšího dne sídlí na náměstí Borise Němcova. Jenže místopisné označení prostranství, kde ambasáda sídlí, má daleko širší dosah.

Jen si to představte – nejde totiž jen o samotné označení. Adresa „Boris Nemtsov Plaza“ bude nyní na hlavičkových papírech, v záhlavích e-mailů, na vizitkách pracovníků, zaměstnanců ruské ambasády. A přestěhovat velvyslanectví není vůbec jednoduché. Spolu s ruskou ambasádou bude tedy v její adrese také stín toho, co v Rusku není vůbec neobvyklé – neobjasněné likvidace odpůrců Putinova režimu. Byť toto stigma nemá reálný dopad na chování Ruské federace, není důvod, proč jí v tomto směru pomyslně ulehčovat život. 

Moskva se novým označením příliš nevzrušuje. Tedy aspoň na venek – mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se vyjádřil ve smyslu, že názvy veřejného prostoru jsou v kompetenci amerických úřadů. Peskov ale dodal, že k účelové změně místopisného názvu dochází v okamžiku, kdy vztahy obou zemí rozhodně nelze označit za vřelé. 

Ruská odveta

Některé poslance ruského parlamentu ale plánované přejmenování pohoršilo a považují ho za provokaci. Řešení navrhl Michail Děgťarjov, člen poslaneckého klubu nacionalistů Vladimira Žirinovského. V boční části areálu americké ambasády v centru Moskvy objevil prostor, který chce pojmenovat Severoamerická slepá ulice. Měla by to prý být úřední poštovní adresa velvyslanectví.

O tom, že o zavražděném opozičníkovi by se dle ideální představy Moskvy mělo hovořit co nejméně, svědčí také opakované a marné snahy rozličných ruských opozičních iniciativ prosadit, aby v Moskvě byla na zavražděného politika alespoň nějaká památka (pamětní deska). Tyto iniciativy však stále naráží na odpor úřadů. 

Tisíce lidí uctily památku zavražděného politika, známého kritika Putinova režimu. Právě v těchto dnech totiž uplynuly tři roky od jeho smrti – v roce 2015 přecházel novinář most přes řeku Moskvu, kde byl zastřelen. Jeho smrt dodnes není objasněna, a to přestože za vraždu byl odsouzen Čečenec Zaur Dadajev. Rodina Borise Němcova však tvrdí, že skutečné organizátory se vypátrat nepodařilo.