Norská poslankyně Mathilde Tybring-Gjedde, která chce vyčistit politiku od mužů, kteří někoho obtěžovali

Norská poslankyně Mathilde Tybring-Gjedde, která chce vyčistit politiku od mužů, kteří někoho obtěžovali Zdroj: Facebook

Norské politiky kosí kampaň #MeToo. V zemi přitom už teď vládnou hlavně ženy

Norskou premiérkou je Erna Solberg. Ministryní zahraničí této země se stala Ine Marie Søreide. Ministryní financí je Siv Jensen. Vládní koalici tvoří Konzervativní, Liberální a Pokroková strana. Všechny vedou ženy. V parlamentu je přes 41 procent žen ze všech poslanců. Zdá se, že muži tahají v norské politice za kratší konec.

Norsko by se tak mohlo stát první zemí, kde se v politice naopak nebude dostávat mužů. Přitom v této skandinávské zemi jsou ženy v politice už dnes nesmírně vlivné a navíc 40 procent jich podle nařízených kvót musí být také ve vedení firem. Tato situace je jinde neobvyklá, navíc norskou politiku opouštějí v poslední době další muži. Zasáhla je obvinění z kampaně #MeToo, která poukazuje na sexuální obtěžování a napadání žen.

Někteří norští politologové varují společnost, že genderově vychýlený vliv moci na jednu stranu, tentokráte ve prospěch žen, nepovede k ničemu dobrému. Norská politická scéna je tak podle nich dále rozbíjena a může se ještě více atomizovat.

Plácnutí po zadku

Nová norská pětadvacetiletá poslankyně (volby se uskutečnily v září minulého roku) Mathilde Tybring-Gjedde si ale myslí, že v kampani se má pokračovat: „Je nezbytné vše vyčistit. Se všemi příběhy se mají seznámit politické strany a musí se posunout ke kulturní změně,“ řekla Tybring-Gjedde webu Politico. A ještě na vysvětlenou dodala: „Je rozdíl mezi chlapíkem, který vás někde na párty s přáteli plácne po zadku, to se dá ještě vydržet, ale není možné, aby k něčemu podobnému někdo zneužíval své postavení a moc.“
 
Přestože zatím byla většina obvinění politiků v rámci norské verze kampaně #MeToo anonymní, další a další muži odstupují po jejich zveřejnění z funkcí. Norsko se těmto aférám věnuje intenzivně již několik týdnů.

Konec funkcionářů

V lednu například skončil významný politik Trond Giske (51) v opoziční Labouristické straně (ta sice vyhrála poslední volby, ale nesestavila vládu). Giske byl místopředsedou strany a kdysi i několikanásobným ministrem. Kromě jiného pro církevní záležitosti. Byl obviněn z nevhodného chování k mladým ženám, kterého se údajně dopustil v minulosti. On to popírá, ale strana se ho přesto zbavila. Chce se dokonce se stranou soudit.

V lednu musel opustit funkci šéfa mládežnické organizace Konzervativní strany i poslanec Kristian Tonning Riise (29), který prý sexuálně obtěžoval ženy, když byl pod vlivem alkoholu.
 
Ze stranických funkcí odešel i další poslanec Ulf Leirstein (44), který dle obvinění posílal pornografické snímky mladých chlapců některým jiným členům parlamentní Pokrokové strany.

Zákaz alkoholu

Poslaneckého mandátu se ale posledně dva jmenovaní odmítají vzdát, protože proti nim není vedeno zatím žádné trestné řízení.

Norsko, které mělo první premiérku, jíž byla Gro Harlem Brundtland, už v roce 1981, je návalem obvinění ze sexuálního obtěžování žen šokováno. Politické strany teď řeší desítky dalších obvinění a některé ženy-političky tvrdí, že je to pořád jenom špička ledovce.

Mnoho případů obtěžování v politice se podle zveřejněných zpráv stalo na stranických akcích, kde se podával i alkohol. Některé strany proto hodlají alkohol na svých akcích zcela zakázat.

Otázkou teď je, zda norské ženy nakonec nezůstanou v politice samy. Tvrzením mužů se totiž při těchto obviněních nevěří, zatímco ženám téměř vždy.