Do volebního štábu ANO dorazila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Do volebního štábu ANO dorazila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová Zdroj: Jakub Poláček / Paparazzi

Z ankety ruského dezinformačního webu Sputnik o nejkrásnější českou poslankyni.
Z ankety ruského dezinformačního webu Sputnik o nejkrásnější českou poslankyni.
2
Fotogalerie

Ruský dezinformační web Sputnik vyhlásil anketu o nejkrásnější českou poslankyni

Ruská státní propaganda a její dezinformační weby pravidelně šíří nejrůznější falešné zprávy a komentáře, nad kterými zůstává rozum stát. Někdy se ale pouští i do podivuhodností, které překvapí. I když jejich zpracování nenechává nikoho na pochybách, jak je vše myšleno. Jedním z nich je anketa webu Sputnik o nejkrásnější českou poslankyni, která se objevila v úterý.

Web Sputnik je agentura, která vznikla v listopadu 2014 v rámci mediální skupiny Rossia Segodnia, která podléhá přímo moskevské vládě. Při anketě o nejkrásnější českou poslankyni vybrala 8 žen a představení okořenila typicky ruským způsobem.

Například u poslankyně Květy Matušovské (KSČM) napsala: „Rozená komunistka. Do KSČM vstoupila již ve svých osmnácti letech.“

U Karly Maříkové (SPD) se zase objevilo: „Zdravotní sestra a politička. Mluví anglicky a rusky. Молодец!“ Slovo v azbuce se dá v tomto případě přeložit jako „Borec!“ Zřejmě proto, že Maříková mluví rusky…

U Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) najdeme: „Ve volném čase se věnuje především sportu. Má ráda dobrovolnickou práci. Pracovala s postiženými lidmi v Srbsku. Takže klobouk dolů.“ Pekarová sice pracovala i v jiných zemích a pomáhá dětem z dětských domů hlavně v Česku, ale Srbsko je spojenec Ruska, takže se hodí víc.

U Lucie Šafránkové (SPD) se objevilo: „Drobná blondýnka proslula videem, na kterém vystupuje v minišatičkách a krajkových punčoškách. Děvče si zjevně rozumí se svým tělem a je ochotno pro byznys leccos podstoupit. Palec nahoru!“ Za to, co sklidilo u nás velký posměch, se dává v Rusku palec nahoru.

Ministryně Karla Šlechtová (ANO) se na ruském webu může dočíst, že „jako první politička v historii Česka se otevřeně přihlásila k tomu, že se jí líbí víc ženy“. Sputnik ve své zprávě také vyzval, ať lidi píší do komentářů, co si o „kráskách“ v české Poslanecké sněmovně myslí. U Šlechtové se to ale zvrhlo v brutální nadávky vůči její osobě kvůli její orientaci.

Do ankety byly ještě zařazeny Jana Černochová (ODS), Lucie Šafránková (SPD) a Monika Oborná (ANO).

Jinak ale Sputnik pravidelně píše, že „nejlepším a nejkrásnějším“ člověkem na světě je ruský prezident Vladimir Putin.