Proč lidé virtuální kočky vlastně kupují?

Proč lidé virtuální kočky vlastně kupují? Zdroj: Cryptokitties

„Tohle nikdy nebyl náš záměr. Chtěli jsme, aby se koťata prodávala za jeden dolar. Je šílené vidět tyhle částky. Rozhodně nás překvapilo, jak se to rozšířilo,“ uvedl Athur Camara podílející se na vývoji Cryptokitties.
Nejdražší kotě majiteli přineslo 2,64 milionu korun.
„Tohle nikdy nebyl náš záměr. Chtěli jsme, aby se koťata prodávala za jeden dolar. Je šílené vidět tyhle částky. Rozhodně nás překvapilo, jak se to rozšířilo,“ uvedl Athur Camara podílející se na vývoji Cryptokitties.
3
Fotogalerie

Internetová senzace Cryptokitties: Virtuální koťátka se prodávají za miliony korun

Pokud se zastánci digitálních měn budou snažit komukoliv vysvětlit jejich důležitost pro budoucnost lidstva, o Cryptokitties se pravděpodobně raději vůbec nezmíní. Kupování virtuálních koťátek, jejich množení a následné prodávání těch nově narozených je ale přitom v současnosti vůbec nejoblíbenějším způsobem použití měny Ethereum. Tedy druhé nejrozšířenější kryptoměny na světě.

Cryptokitties je jakási webová obdoba Tamagotchi. Za poplatek dostanete kotě, o něž se můžete starat a které je díky dané technologii jedinečné a neopakovatelné. V sekci „krytí“ pak můžete za další peníze vybrat pro svou kočku partnera. Z jejich spojení vznikne další unikátní a neopakovatelná kočka, jež nese genetické znaky rodičů. To je v podstatě vše, co tolik oblíbená hra nabízí.

V době psaní tohoto článku se přesto prodala koťátka za celkovou sumu přesahující čtvrt miliardy korun. A tato částka stále roste. To nejdražší kotě majiteli přineslo dokonce 2,64 milionu korun. A proč tedy lidé virtuální kočky vlastně kupují? Nad tím dumají i skuteční odborníci na kryptoměny. Samotný kód aplikace totiž nijak nechrání hodnotu koťat. Hra je navíc plně v rukou autora. A ten ji tak může kdykoliv celou smazat. Jde zkrátka o pravý opak decentralizace, kterou mají kryptoměny představovat.

Je ale třeba zmínit, že Ethereum jako takové v současnosti příliš uplatnění nemá. A někteří jeho majitelé se tak možná jednoduše nudí. Rovněž astronomické částky v řádech milionů pro ně nemusí příliš znamenat vzhledem k tomu, že mohli Ethereum nakoupit za řádově nižší ceny. Vlastnit unikátní koťátko tak pro ně může být tím ideálním rozptýlením.

„Tohle nikdy nebyl náš záměr. Chtěli jsme, aby se koťata prodávala za jeden dolar. Je šílené vidět tyhle částky. Rozhodně nás překvapilo, jak se to rozšířilo,“ uvedl Athur Camara podílející se na vývoji Cryptokitties pro Vice Motherboard. Ten se rovněž domnívá, že vzhledem k úspěchu hry se dá nyní historie Etherea dělit na tu před a po Cryptokitties. Je tak docela možné, že virtuální koťata se jednou dostanou i do učebnic. Což je vzhledem k tomu, jak je internet kočkami posedlý, vlastně docela symbolické.

Ethereum zkouší překopat kryptoměnový byznys, připravuje konec těžby >>>