Video placeholde

Ruská propaganda se překonala: Jako důkaz o spolupráci USA a Islámského státu zveřejnila záběr z počítačové hry

Ruské ministerstvo obrany už mnoho let vypouští do světa propagandistické zprávy o tom, co všechno páchá po světě americká armáda. Tentokráte to ale „soudruhům“ z Moskvy vůbec nevyšlo. Před několika dny totiž ministerstvo zveřejnilo „nezvratné důkazy“ o spojenectví armády USA a Islámského státu. Háček byl ovšem v tom, že hlavní fotografie k článku byl ve skutečnosti screenshot z počítačové hry.

Rusko je vytrvale velmi kritické vůči postupu amerických speciálních jednotek a letectví USA proti Islámskému státu v Sýrii. Opakovaně prohlašovalo, že Američané jsou přinejlepším neschopní a přinejhorším přímo spolupracují s bojovníky Islámského státu. Neschopnost se projevuje zřejmě v tom, že džihádisté z IS byli už na území celé Sýrie v podstatě vojensky poraženi.

„USA ve skutečnosti poskytují krytí bojovým jednotkám Islámského státu. Tyto jednotky se tak mohou přeskupovat a být použity pro dosažení dalších amerických cílů na Blízkém východě,“ napsalo ruské ministerstvo obrany na svém twitterovém účtu a u toho zveřejnilo screenshot, který měl dokázat pravdivost tohoto tvrzení.

Jenže mnoho lidí si ihned všimlo, že jeden z obrázků je identický s videozáběry z počítačové hry „AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron“, které jsou veřejně dostupné na YouTube. Ukázku můžete vidět v úvodu článku.

Počítačová hra jako „důkaz“ amerických zločinůPočítačová hra jako „důkaz“ amerických zločinů|Facebook

V pravém horním rohu je dokonce poznámka od vývojáře hry: „Záběry z vývoje. Toto je nedokončená práce. Všechen obsah se může změnit.“

Příspěvek ruského ministerstva byl po desítkách mimořádně sarkastických komentářů smazán a následně nahrán bez obrázku. Mezinárodní ostudu má z toho ale Rusko velkou. Sklidilo posměch v médiích celého světa a dál vyostřilo otázku, co všechno si ruská propaganda vymýšlí a jaké vlastně používá zdroje.