Tak podobným vystoupením je už v Itálii konec

Tak podobným vystoupením je už v Itálii konec Zdroj: Flickr

Itálie zakázala všechna zvířata v cirkusech a na poutích. Česko zatím plošný zákaz nemá

Italský parlament před několika dny zakázal využívání zvířat v cirkusech a na poutích. U toho se zavázal, že do jednoho roku příslušná ministerstva předloží plán pro stažení všech zvířat z těchto atrakcí. V Itálii je momentálně kolem 100 cirkusů, ve kterých vystupuje asi 2000 zvířat.

 

Itálie je tak 41. zemí na světě, která zakáže zákonem zvířata v cirkuse. Odpůrci tohoto kroku ale tvrdí, že cirkus bez zvířat je jako moře bez vody. Ochránci zvířat ale předkládají jiné argumenty. 

Například Animal Defenders International (ADI), významná organizace pro ochranu zvířat, označila rozhodnutí italské vlády za průlomové. „Cestování z místa na místo za použití dočasných skládacích klecí a ohrad nemůže poskytnout zvířatům dobré podmínky k životu. Záběry pořízené skrytou kamerou ukazují násilí na zvířatech, zvířata jsou nucena poslouchat a ukazovat různé kousky. Naléháme na všechny země, aby ukončily toto barbarství,“ říká Jan Creamer, ředitel ADI.

Se závěry ADI se shoduje i Britská veterinární asociace, podle které „cirkus nemůže poskytnout vhodné prostředí především divokým zvířatům“.

Divoká zvířata zakazuje používat v cirkusech a na poutích už mnoho zemí světa.

Česká legislativa zatím s plošným zákazem nepřišla, ale určitá omezení existují i u nás. Zakázáno je vystupování několika konkrétních druhů – například kytovců, ploutvonožců, nosorožců, hrochů, žiraf a několika dalších druhů.