Zájem dítěte, nebo přání rodičů? Co je víc?

Zájem dítěte, nebo přání rodičů? Co je víc? Zdroj: Sheknows.com

Rodiče pojmenovali dítě Džihád, případ vzbudil mediální bouři. Soud může dítě přejmenovat

Ve Francii se narodilo dítě, kterému jeho rodiče vybrali jméno Džihád. Mají rodiče právo pojmenovat dítě, jak chtějí, v době, kdy Evropa čelí útokům islamistů, nejhorších za posledních několik let?

Francouzské vrchní státní zastupitelství má před sebou otázku, která se ptá po hranicích rodičovských práv. Právo zvolit dítěti jméno je jistě jedno z klíčových součástí rodičovských práv, ovšem nyní bude nutné rozhodnout, zda nebude vhodné jej v tomto případě korigovat. Rodiče totiž pojmenovali své dítě Džihád, což vzhledem k francouzské realitě není příliš šťastné. 

Rodiče žijí v Toulouse v jihozápadní Francii. Francouzské zákony problematiku výběru jména dítěti neupravují, nejsou tam stanovené žádné mantinely. Klíčový je pouze tzv. „zájem dítěte“, který známe i z českého právního řádu. Tento zájem nesmí být poškozen, což je jediný a hlavní korektiv při výběru jména. 

BBC uvedla, že dítě se narodilo letos v srpnu. Není jasné, proč se zrovna tento chlapec začal těšit takovému mediálnímu zájmu, a proč zrovna jeho případ začaly řešit soudy. Chlapců se jménem Džihád je ve Francii již několik a soudy zatím řešily jen jeden, a to před 4 lety. 

 

Termín džihádisté zobecněl v evropském povědomí jako synonymum pro islamistické bojovníky, kteří ve jménu džihádu podnikají vražedné útoky. Termín džihád přitom neznamená doslova „svatou válku“, jak se dnes mnozí domnívají, nýbrž pouze „úsilí“ či „boj“. Soudy tedy budou muset posoudit, jestli jméno dítěte je v souladu s jeho „nejlepším zájmem.“ V roce 2013 se na veřejnost dostal podobný případ – matka poslala svého syna Džiháda do školy v tričku s nápisem „Jsem bomba.“ Soud jí za toto jednání udělil pokutu ve výši 2 tisíc eur, matka navíc dostala podmíněný měsíc vězení. Dítě si však jméno ponechalo. O dva roky později pak soud zakázal dítě pojmenovat Nutella. V tomto případě soud dokonce nařídil, aby se z Nutelly stala Ella. Soudy mají tedy poměrně širokou rozhodovací pravomoc a i tomto případě bude možné, aby soud nařídil dítěti jméno změnit.