Most na Krym již získává svou definitivní podobu

Most na Krym již získává svou definitivní podobu Zdroj: TASS/epa

Arkadij Rotenberg (uprostřed), který od státu získal miliardovou zakázku na stavbu mostu
Most na Krym již získává svou definitivní podobu
Karel Svoboda
Most na Krym již získává svou definitivní podobu
5
Fotogalerie

Rusko staví most, kterým chce anektovaný Krym spojit s Ruskem. Bude mu to k něčemu?

Zhruba 5 tisíc dělníků pracuje již dva roky na stavbě mostu, který má spojovat poloostrov Kerč s Ruskem okupovaným poloostrovem Krym. Stavba začala v květnu roku 2015 a podle zprávy Rádia Svobodná Evropa již most získává svou konečnou tvář.

Ze snímků, které zveřejnilo Rádio Svobodná Evropa, je patrné, že na stavbě je již hotová hrubá konstrukce mostu. Ten by měl fungovat jako spojnice, po níž bude možné okupovaný a inflací sužovaný poloostrov zásobovat přímo z Ruské federace.

Hlavním zhotovitelem stavby se stala firma blízkého přítele Vladimira Putina Akradije Rotenberga, která od státu získala zakázku v astronomické hodnotě v řádech několika miliard amerických dolarů. Ukrajina, která stavbu bedlivě sleduje, označila výstavbu mostu za další závažnou provokaci Ruské federace vůči Ukrajině. „Most na Krym byla už taková obehraná písnička. Po anexi poloostrova se z toho stalo zásadní politické téma, což je vidět už na nákladech, které nyní včetně přístupových cest dosáhly nějakých 300 miliard rublů,“ uvedl pro Reflex.cz Karel Svoboda, historik z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd.

V oblasti Kerčského průlivu bude dokonce na několik dní zakázána lodní doprava, aby se zde mohly bez obtíží pohybovat jen nákladní lodě, které tam dovážejí materiál. První dny zákazu pohybu budou koncem srpna a na začátku letošního září.

„Ačkoli si od mostu na Krymu hodně slibují, je samozřejmě otázkou, jak moc ekonomicky přínosný bude,“ říká dále Karel Svoboda. „Zatím se z Ruska dočítáme prakticky jen chválu, a může se stát, že s tím, jak zásadní politická role je mu přisuzována, se ani náklady navyšovat nebudou. Ovšem zkušenost z podobných staveb z Ruska říká, že obvykle se náklady navyšují, a to několikrát.“ Putinovo Rusko anektovalo Krym v měsíci únoru roku 2014. Na poloostrově je po Madurově kolabující Venezuele nejvyšší inflace na světě, oblast má problém se zásobováním základními programy i surovinami.