Jeden z kdysi zatčených šéfů mafiánské skupiny 'Ndràngheta.

Jeden z kdysi zatčených šéfů mafiánské skupiny 'Ndràngheta. Zdroj: Twitter

To nevymyslíte: Italská mafie postavila a zřídila veřejné školy a prala tam peníze, policie je uzavřela

Italská mafie vymýšlí další a další způsoby, jak obrat stát i veřejné rozpočty o peníze. A nápady má někdy skutečně velmi originální. V pátek policie uzavřela ve městě Locri v Kalábrii dvě veřejné školy, které postavila a provozovala nechvalně známá mafie 'Ndràngheta. Jak je ale možné, že ilegální školy „v klidu“ fungovaly několik let?

Mafie školy za pomoci kompliců na místních úřadech a ve stavebních firmách postavila. Spolu s radnicí je nazvala vznešeně – Státní institut pro umění a Státní profesionální institut průmyslu a řemesel. Protože se jednalo o školy veřejné, platil je stát, ale přes jejich účetnictví se praly také špinavé peníze.

Zvláštní je, že nikomu dlouho nebylo divné, že dvě takové školy vyrostly na samotném jihu Itálii, ve městě Locri v Kalábrii, které má necelých 13 tisíc obyvatel.

Vojenská policie ale školy, do kterých chodilo 800 studentů, v pátek obklíčila, zatkla několik lidí a pak je uzavřela. Oznámila, že školy byly „zcela ilegální“, postrádaly řádnou dokumentaci i povolení. Zatím není jasné, zda budou školy opět otevřeny.

Uzavřeny byly v rámci velké antimafiánské akce, při které byly v Kalábrii prohledávány i soukromé rezidence, zatčeno bylo 15 lidí a zabaven majetek v hodnotě 12 milionů euro.

Mafie 'Ndràngheta, která dnes působí celosvětově, vznikla právě v Kalábrii. Je dnes považována za jednu z vůbec nejsilnějších a nejvlivnějších zločineckých skupin na světě, má kolem 6000 členů. Odhaduje se, že její nelegální aktivity se pohybují v hodnotě až 3 procent italského HDP.