Nesmyslná fatwa na mladou zpěvačku

Nesmyslná fatwa na mladou zpěvačku Zdroj: archív

Nesmyslná fatwa na mladou zpěvačku
Nesmyslná fatwa na mladou zpěvačku
Nesmyslná fatwa na mladou zpěvačku
Nesmyslná fatwa na mladou zpěvačku
Nesmyslná fatwa na mladou zpěvačku
6
Fotogalerie

Muslimští imámové vydali nenávistnou fatwu proti zpěvačce, které je pouhých 16 let

Kam až může zajít náboženská netolerance a nenávist, dokazuje případ z Indie, kde muslimští imámové ze státu Ásám vydali fatwu (právní stanovisko) proti velmi populární šestnáctileté zpěvačce Nahid Afrin, která se stala hvězdou televizní pěvecké soutěže India Idol Junior. Navrhují zákaz jejich vystoupení, protože prý porušují islámské právo šarí'a a přivolají „hněv Alláha“.

Nahid Afrin je přes svůj nízký věk v miliardové Indii velmi populární a předpovídá se jí zářná budoucnost jak v její kariéře zpěvačky i ve světě filmu. Na filmovém plátně se již dokonce objevila. Případ proto vyvolal velké pobouření a pozornost médií i sociálních sítí.

Kampaň proti ní spustilo svoji fatwou toto úterý ve státě Ásám, odkud Nahid pochází, 46 muslimských imámů. Důvodem je připravované vystoupení na škole Udali Sonai Bibi College ve městě Lanka, které má proběhnout 25. března. Kolem školy jsou mešity a muslimský hřbitov a koncert mladé zpěvačky by prý mohl podle imámů „rozhněvat Alláha“.

Proč ale hned fatwa (nábožensko-právní stanovisko) proti mladičké zpěvačce, která je pro celou Indii symbolem mimořádného talentu, schopností a píle? Nahid Afrin je hinduistka a kritizuje právo šarí'a i terorismus, ke kterému v jejím rodném státě extrémisté velmi často sahají.

Stát Ásám je zdrojem neklidu po celá desetiletí a odehrávají se zde časté střety mezi většinovými hinduisty a muslimy, kterých tady žije kolem 35 procent. Pravidelné jsou i vražedné útoky proti zdejším křesťanským komunitám a misionářům. Vstup do tohoto spolkového indického státu, který je známý kvůli svému vynikajícímu čaji, je proto omezen i pro zahraniční turisty. V poslední době sem navíc migrují desítky tisíc muslimů ze sousedního Bangladéše.

 

„Byla jsem v šoku, když jsem slyšela o fatwě. Nehodlám přestat zpívat, hudba je můj život. Bůh požehnal můj hlas, a jestliže nebudu moci zpívat, zemřu,“ prohlásila dramaticky mladá zpěvačka. Dostalo se jí obrovské podpory ze všech koutů Indie. Zda se ale její připravované vystoupení nakonec uskuteční, se jen uvidí. Úřady se obávají nepokojů i možného atentátu.