Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Nacistická prominentka Marika Rökková byla sovětskou špiónkou

Nedávno odtajněné dokumenty odhalily, že hvězda německé kinematografie 40. let Marika Rökková donášela po velkou část svého života citlivé informace Sovětům. Tak trochu česká Lída Baarová měla během války poměr s ministrem propagandy Josephem Goebbelsem. Konexe však nevyužívala ve vlastní prospěch. V rámci operování sítě Krona měla Sovětům vyzradit plány na operaci Barbarossa nebo strategii bitvy u Kurska.

Rökková se narodila v roce 1913 v Káhiře maďarským rodičům. Dětství prožila v Budapešti, kde začala nejdříve rozvíjet svůj všestranný talent v taneční škole. V době, kdy jí německá Ufa nabídla v roce 1935 první dvouletý kontrakt, měla za sebou již zkušenosti s účinkování na Broadwayi a v několika britských filmech. Vrcholu své kariéry však dosáhla až během nacistické éry ve 40. letech.

Do služeb NKVD Rökkovou pravděpodobně naverboval její manažer Heinz Hoffmeister. Skupina Krona sestávala asi z 35 vysoce postavených nacistických prominentů – bankéřů, armádních důstojníků a lidí blízkých filmovému průmyslu. Byl mezi nimi i manžel Rökkové – německý režisér a scenárista Georg Jacoby nebo německo-ruská herečka Olga Čechovová.

První podezření o dvojí roli Rökkové pojala Gehlenova západoněmecká rozvědka v roce 1951. V té době se herečka shodou okolností rozhodla stáhnout do ústraní. Do roku 2004, kdy zemřela, si zahrála už jen v několika málo filmech. Není známo, zda o podezření ze strany německých tajných služeb věděla. Neví se také, zda byly kdy podniknuty kroky k zastavení její činnosti a jak dlouho Sovětům vlastně donášela. Během svého života o sobě mluvila jako o antikomunistce.

Odkaz Rökkové se tak s vyjevením nových informací stává ještě komplikovanější než ten Lídy Baarové. Zatímco Baarová musela po celý život bojovat pouze s nálepkou Goebbelsovy milenky, je jen těžko odhadnutelné, jakým duchům a výčitkám musela čelit Marika Rökková. Zaplést se s jednou zrůdnou diktaturou nebylo v průběhu 20. století složité ani pro obyčejného člověka. Zaplést se s dvěma nejhoršími, to už pravděpodobně chtělo zvláštní talent.