Nejsem zločinec, tvrdí uprchlík, který se kdysi vyfotil s kancléřkou Merkelovou.

Nejsem zločinec, tvrdí uprchlík, který se kdysi vyfotil s kancléřkou Merkelovou. Zdroj: Anas Modamani

Facebook bude stát v Německu poprvé před soudem za šíření falešných zpráv o uprchlíkovi ze Sýrie

Precedentní soudní stání začne 6. února v Německu. Bavorský právník Chan-jo Jun zažaloval sociální sít Facebook za šíření falešných zpráv o syrském uprchlíkovi Anasu Modamanim. Ten se stal „slavným“, když si v roce 2015 udělal selfie s kancléřkou Angelou Merkelovou, ale loni byl některými lidmi na Facebooku a Twitteru neprávem obviněn z teroristických útoků. Tyto zprávy byly masově sdíleny.

Například fotka Modamaniho kolovala Facebookem, když skupina mladých imigrantů zapálila bezdomovce v Berlíně. Jenže tento Syřan se útoku vůbec nezúčastnil. Policie podle kamerových záznamů a s pomocí svědků skutečné útočníky dopadla. 

Právník Chan-jo tvrdí, že Facebook porušil při šíření fotografie Modamaniho a jeho obvinění ze zapálení bezdomovce, své vlastní standardy. Falešné obvinění bylo sdíleno více než 500 krát a na některých účtech se dá najít dodnes.

Anas Modamani, který se stal známý svoji selfie s kancléřkou Merkelevou z roku 2015, ale leží podle všeho některým lidem hodně hluboko v žaludku. 

Na Facebooku byl loni také obviněn, vše to opět doprovázela jeho fotografie, z toho, že byl jedním z teroristů při útocích na letiště a metro v Bruselu. To bylo také podnětem na podání žaloby na Facebook.

Na jednom francouzském twitterovém účtu se pak objevilo také obvinění, že je atentátníkem při loňském útoku na vinný bar v německém Ansbachu.

Žádné z těchto obvinění ale nebylo pravdivé. 

Právník Chan-jo Jun se snažil obvinit Facebook několikrát za šíření falešných zpráv už v průběhu loňského roku a v listopadu oslovil  přímo i zakladatele sítě Marka Zuckerberga. Ten po mnoha obviněních i v průběhu amerických prezidentských voleb připustil, že problému se bude jeho sociální síť věnovat. Jak přesně a trvale ale podobným věcem zabránit, to nikdo neví.

V Německu jsou například urážky a hanlivé výroky stíhatelné, ale něco podobného se po právní stránce v komunitních standardech Facebooku neřeší. Advokát Chan-jo se to pokouší změnit.

Jeho kancelář zažalovala rovněž úředníka politické strany Alternativa pro Německo, který také šířil falešné zprávy o uprchlíkovi Modamanim.

Policie v bavorském Rosenheimu také v pondělí oznámila, že zahájila vyšetřování falešného obvinění, které se také loni šířilo sociálními sítěmi, podle něho měl žadatel o azyl znásilnit sedmnáctiletou dívku. Celý příběh byl ale vytvořen pětapadesátiletou ženou, která je teď vyšetřována z trestného činu podněcování k nenávisti.