Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Legendární švýcarské bankovní tajemství končí. Státy (i Česko) si budou vyměňovat informace

Pověstné švýcarské bankovní tajemství využívalo v posledním čtvrtstoletí i mnoho movitých Čechů. Jenže 1. ledna byla zahájena změna, která to ukončí. Švýcarsko, podobně jako dalších více než 100 států (také Česká republika), se připojilo k mezinárodní úmluvě o Automatické výměně bankovních informací. Cílem je zabránit daňovým únikům.

Režim švýcarského bankovního tajemství se dostal pod obrovský tlak zejména od roku 2008, kdy americká FBI začala vyšetřovat miliardové daňové úniky a účty vedly kromě jiného do švýcarské banky UBS. V případě zločinu nemohlo tajemství jako prvek ochrany klienta vydržet. Pak se přidaly i státy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD, Česko je také členem) a nakonec vznikla dohoda o automatické výměně bankovních informací.

Ta vstoupila v platnost letos 1. ledna.

To ještě neznamená, že třeba zítra lze nahlédnout do účtu našich občanů ve Švýcarsku. Proces byl ale zahájen a například od ledna 2017 získají některé naše instituce skutečně automaticky vyměněné bankovní informace z asi 60 států. Další pošlou první data od 1. ledna 2018, to se týká i Švýcarska. Tím by mělo jeho legendární bankovní tajemství definitivně padnout.

Pro zjednodušení, jak to celé bude vypadat: Teď se začínají v mnoha zemích shromažďovat informace a automatická výměna bude probíhat jednou ročně. Takže v lednu 2017 dostane například Německo od Česka informace o účtech svých občanů u nás a opačně.

Cílem je řešení daňových úniků a také možnost tímto způsobem legálně zjistit informace o možných podezřelých pohybech peněz. A rok není tak dlouhá doba, naše policie a soudy vyšetřují podobné kauzy mimořádně dlouho.

Ošetřena by nadále měla být anonymita majitelů účtů před veřejností, protože automaticky vyměněné údaje by se měly používat pouze ve snaze o správný výběr dani.

Tomu ale v Česku těžko věřit. Vidíme to například na opakovaných a masových únicích policejních odposlechů ze živých kauz, což je věc, která zásadně porušuje nejenom práva obviněných, ale i některých občanů, kteří nečelí žádnému trestnímu oznámení.

 

ČTĚTE SPECIÁL O BANKOVNÍCH INTERVENCÍCH NA WEBU E15.CZ >>>