V Indii má stát největší socha na světě

V Indii má stát největší socha na světě Zdroj: Indian Express

V Indii začali stavět nejvyšší sochu světa, bude jako mrakodrap. Má měřit 192 metrů

Nový div světa začali stavět nedaleko největšího indického města Bombaje. Premiér Nárendra Módí zde v sobotu položil základní kámen sochy krále Šivádžího, která bude i s podstavcem vysoká 192 metrů a má se tak stát vůbec nejvyšší podobnou stavbou na světě. Má být dvakrát vyšší než Socha svobody v New Yorku a pětkrát vyšší než Socha Krista Spasitele v Rio de Janeiru.

Stavět obrovské sochy je moderní jak v Indii, tak v Číně, na Tchaj-wanu nebo v Japonsku. Někdy ovšem nové projekty připomínají závody, kdo se dostane výš. Nová stavba ale u části indické veřejnosti budí rozpaky i kvůli plánovaným nákladům a ochránci životního prostředí se bojí, že projekt naruší křehký ekosystém tamního moře.

I s podstavcem má mít stavba celkovou výšku 192 metrů, bude postavena v moři asi 4 kilometry od Bombaje a má se stát obrovskou turistickou atrakcí. Ostrov, na kterém má být socha vztyčena, bude mít rozměry 650 krát 325 metrů. Celkové náklady na její pořízení mají dosáhnout 530 milionů dolarů, což je v zemi, kde mají miliony lidí problém s tím, aby se vůbec najedli, terčem kritiky. Zastánci projektu argumentují ale tím, že část peněz se vybere ve sbírce.

Král Šivádží je velmi populární historická postava Indie. Panovník plným jménem Šivádžírádžé Bhóslé (žil v letech 1630 až 1680) byl zakladatelem maráthského státu v západní Indii. Zatímco podle hinduistické tradice byl statečný, velkorysý a moudrý, muslimské texty zdůrazňují jeho nekonečnou hrabivost a brutalitu. Indičtí nacionalističtí historici ho dodnes popisují jako národního hrdinu a inspirátora hinduistického odporu proti tehdejšímu islámskému útlaku.