Elektronická evidence tržeb vyhnala po dlouhé době lidi do ulic. Pravda, demonstrantů nebyla plná náměstí a ulice, ale slyšet je bylo. A rozhodně ještě bude.

Elektronická evidence tržeb vyhnala po dlouhé době lidi do ulic. Pravda, demonstrantů nebyla plná náměstí a ulice, ale slyšet je bylo. A rozhodně ještě bude. Zdroj: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

EET: Zavíráme, demonstrujeme. Přehled protestů proti elektronické evidenci tržeb, která právě začíná

Ve čtvrtek 1. prosince v atmosféře změn na poslední chvíli a rozhádanosti koaliční vlády startuje ostrý provoz elektronické evidence tržeb (EET). Do první vlny spadá asi 40 tisíc podnikatelů v ubytovacích a stravovacích službách. Nejen od nich přicházejí protesty.

Zavřeno. Asociace podnikatelů a manažerů iniciovala protest proti EET, při němž během prvního dne evidence tržeb zůstanou hospody, ale i další služby v dotčeném odvětví zavřeny, nebo alespoň přeruší provoz. Úmysl připojit se ohlásily desítky podniků (v seznamu Asociace jich je přes 60). Například pekařství Šumava Group na hodinu zavře všech 150 provozoven.

Demonstrace. Asociace spolu s Okresní hospodářskou komorou v Jablonci nad Nisou a hnutím Radostné Česko bez EET pořádá přímý protest na pražském Václavském náměstí, a to v sobotu 3. prosince od 11.55. Jmenuje se Za pět minut dvanáct.

Koruna pro stát. Originální protest, který je namířen nejen proti EET, ale obecně proti rozpínavosti státního aparátu, organizuje Libertariánský institut. Podle návodu máte ministerstvu financí na účet 123-3328001/0710 poslat jednu korunu, následně chtít na podatelna@mfcr.cz potvrzení o přijetí daru a zprávu o jeho využití. Cílem je zaměstnat ministerské úředníky tak, aby nevymýšleli nesmysly.

Petice. Lidé organizují několik podpisových akcí proti EET. Zhruba deset tisíc podpisů má petice podnikatelů kolem Iva Hucla.

Další petici najdete na stránkách neregistruj.cz, jež upozorňují i na to, že pod tíhou dalších povinností se malí podnikatelé nejen budou méně zabývat svým skutečným oborem, ale také přijdou o čas s rodinou.

Odpor proti EET se zvyšuje s tím, jak se ministr financí Andrej Babiš pár dní před ostrým startem první vlny jal měnit pravidla a přidávat výjimky — některé jsou sice úplně logické a zaráží, že nebyly zapracovány dřív, ale jejich načasování podporuje názor, že celá EET není dobře připravena. Ostatně Babišův výrok: „Taky jsme netušili, kolik druhů podnikání tady máme,“ to jenom potvrzuje.

Víte o dalších formách protestu? Napište do komentářů.

O EET se více dočtete v hlavním tématu nového tišteného Reflexu, který vyšel ve čtvrtek 1. prosince.

Reflex 48/2013Reflex 48/2013|Archív