Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Flickr

V Rakousku žije kolem 300 džihádistů, tajné služby se obávají teroristických útoků

V sousedním Rakousku úřady identifikovali téměř 300 džihádistů a nevylučují, že část z nich přišla společně s uprchlíky. Nejvíce zradikalizovaných muslimů je ve Vídni a ve spolkových zemích Štýrsko a Dolní Rakousy. Tajné služby se proto obávají teroristických útoků. Šéf jedné z nich o tom informoval v pátek.

„Čelíme zvýšenému nebezpečí teroristického útoku, nesmíme před tím zavírat oči a ignorovat nebezpečí,“ informoval média Peter Gridling, který vede federální protiteroristickou organizaci BVT (Bundesamt für Verfassungsschutz und Terrorismusbekämpfung).

Podle něj největší nebezpečí hrozí od radikálních muslimských bojovníků, kteří se do země vracejí z míst konfliktů na Blízkém východě, nebo od těch, kteří se naopak snaží opustit Rakousko a spojit s jednotlivými skupinami Islámského státu.

Gridling také uvedl, že jeho služba identifikovala na území Rakouska 288 džihádistů, ale podle něj jich může žít u našich sousedů i více. Jedná se o lidi, kteří už mají rakouské občanství, ale také o islamisty, kteří v poslední době dorazili v utajení v rámci velké uprchlické vlny.

Policie, tajné služby a justice ovšem podle Petera Gridlinga dělají všechno pro to, aby nebezpečí eliminovaly. Odsouzeni byli především džihádisté, kteří se chtěli připojit k Islámskému státu, nebo prokazatelně připravovali teroristické útoky.

Upozornil ale také na to, že současnou situaci zneužívají někteří lidé k útokům na cizince a roste podle něho xenofobie. Gridling dodal, že slova, která byla kdysi slyšet pouze v extrémistických politických kruzích, se dnes stala součástí běžného projevu mnoha Rakušanů.