Garri Kasparov

Garri Kasparov Zdroj: Profimedia.cz

Garri Kasparov
Garri Kasparov
Vladimir Putin
Vladimir Putin
4
Fotogalerie

Šachista Kasparov nezfalšoval letenku z Ruska, rozhodl Evropský soud pro lidská práva

Šachový velmistr Garri Kasparov zvítězil v úterý se svou stížností u Evropského soudu pro lidská práva. V roce 2007 mu Putinův režim nedovolil vycestovat na mítink, protože mimo jiné tvrdil, že zfalšoval svůj palubní lístek, který chtěl užít k odletu z moskevského letiště Šeremetěvo.

Politický aktivista a světový šampion v šachu nyní žije ve Spojených státech. Případ, který Evropský soud pro lidská práva řešil, se odehrál v roce 2007, kdy měl ještě Kasparov trvalý pobyt v Ruské federaci.

Když se pokusil Kasparov vycestovat z Moskvy do Samary, těsně před odletem spoje jej zadržela ruská policie a výjezd na politické shromáždění v Samaře, kde se konal summit Ruska a nejvyšších představitelů Evropské unie, mu zakázala. Zdůvodnila to mimo jiné tím, že šachový velmistr se na palubu letadla chtěl dostat s pomocí zfalšovaného palubního lístku.

Kasparov byl následně zadržen na letišti Šeremetěvo, kde byl nucen čekat na výsledek “vyšetřování”, zda byl jeho lístek skutečně falešný, či ne. “Když pan Kasparov čekal na výsledek vyšetření, zda spáchal trestný čin padělání, neexistoval vůbec žádný důkaz o tom, že by se něčeho takového dopustil,” uvedl předseda soudu ve svém závěrečném prohlášení. Zprávu o závěru Evropského soudu pro lidská práva dnes zveřejnila agentura Reuters. Ruské reakce na rozsudek soudu zatím nejsou žádné.

Soud také uvedl, že byl Kasparov zkrácen na svých právech, když jeho údajné zfalšování letenky sloužilo zřejmě pouze jako záminka k tomu, aby se nemohl účastnit zmíněného summitu. Kasparov pak summit skutečně zmeškal a jednání se nemohl účastnit.