Statisíce lidí v Severní Koreji potřebují po tajfunu Lionrock pomoc.

Statisíce lidí v Severní Koreji potřebují po tajfunu Lionrock pomoc. Zdroj: KCNA

Dennis Rodman s vůdcem Kim Čong-unem
Kim Čong-un se na veřejnosti s dětmi ukazuje rád.
S Kim Čong-unem se uvolnila i některá módní pravidla.
Kim Čong-un
Kim Čong-un
10
Fotogalerie

6 studentů v KLDR zahynulo, když při povodni museli zachraňovat portréty diktátora Kima

Obludná komunistická mašinérie Severní Koreje se někdy projevuje i při přírodních katastrofách. V druhé poloviny srpna zasáhl sever země tajfun Lionrock, při kterém zemřelo 133 lidí a dalších téměř 400 osob je nezvěstných a podle všeho bohužel také mrtvých. Mezi nimi má být i 7 učitelů a 6 studentů jedné školy, kteří při následné povodni museli zachraňovat portréty diktátorské rodiny Kimů a byli v podstatě posláni na smrt.

Při katastrofě, která postihla především severokorejskou provincii Hamgyong, přišlo kromě jiného o domov také kolem 70 tisíc lidí. Podle zahraničních humanitárních organizací, které dodnes na místě pracují, došlo při přírodní pohromě i k obvyklému zneužití moci, která připravila o život mnoho lidí.

Podle této zprávy se 7 učitelů a 6 studentů střední školy Songhak u města Hoeryŏng utopilo, když museli zachraňovat fotografické portréty a obrazy svých „drahých vůdců“. Jednalo se o obrazy diktátorské dynastie Kimů – konkrétně současného vůdce Kim Čong-una, jeho otce Kim Čong-ila a jeho dědy Kim Ir-sena. 

Podle jihokorejských zdrojů bylo studentům a zaměstnancům školy prostě nařízeno, že nejdříve mají zachránit vše, co se týká politiků země a až pak se měli starat o ostatní věci. Při pokusu „zachránit“ obrazy a portréty Kimů se ale utopili.

Severokorejské školy, úřady, firmy, ale dokonce i byty zdobí miliony nejrůznějších portrétů diktátorů KLDR.

Humanitární organizace ale kromě této smutné kauzy připomínají, že statisíce lidí v Severní Koreji potřebují pořád po tajfunu Lionrock pomoc, protože místní režim ji není schopen poskytnout všem.

Video ze záplav v KLDR po tajfunu Lionrock: