Budova Kodaňské opery, kde se našlo 75 kilogramů konopí.

Budova Kodaňské opery, kde se našlo 75 kilogramů konopí. Zdroj: wikipedia.org

Skandál v Dánsku: V nóbl budově Kodaňské opery našli 75 kilogramů marihuany

Na místě, kde by to vůbec nikdo nečekal, získala dánská policie neobvyklý úlovek. V luxusní budově Kodaňské opery bylo objeveno 75 kilogramů marihuany. Případ se ale ani přes instalaci tajných kamer a několikaměsíční vyšetřování nepodařilo objasnit. Podrobnosti teď pronikly na veřejnost.  

Policie objevila skrýš s velkým množstvím konopí v únoru ve větracím systému pod střechou Kodaňské opery. Protože se ale snažila vypátrat, kdo tam kontraband schoval, uchovala věc v utajení a na místě nainstalovala kamerový systém. Jenže past nesklapla. Drogu si nikdo nevyzvedl. Byl "majitel" varován? 

Jak minulý týden oznámil deník Ekstra Bladet, policie případ odložila a marihuana byla prohlášena za „ztracený majetek“, který je teď ve vlastnictví státu. 

Mezitím se v médiích objevily spekulace, že 75 kilogramů drogy je tak velké množství, že zásilka byla možná určena do známé volnomyšlenkářské čtvrti Christiania a speciálně na ulici Pusher, kde je největší trh s marihuanou v Kodani. Koncem srpna se zde odehrála přestřelka, při které byli zraněni i dva policisté. Místo se nachází nedaleko Kodaňské opery.

Komisař Steffen Steffensen, který měl zvláštní případ na starosti, ale odmítl komentovat jakékoli spekulace a pouze oznámil, že „vyšetřování je u konce“. 

Budova Kodaňské opery patří mezi vůbec nejluxusnější a nejmodernější zařízení svého druhu na světě. Byla otevřena v roce 2005, stála přes 500 milionů dolarů, má celkem 14 pater (z toho 5 pod zemí) a je v ní 1000 místností. 

Proč by ale právě na takovém místě někdo schovával 75 kilogramů marihuany? Některé indicie údajně nasvědčují tomu, že právě zde by drogu nikdo nehledal. Což se ukázalo jako velký omyl.