Ze seriálu Narcos

Ze seriálu Narcos Zdroj: Netflix

Pablo Escobar
Hlavní roli si zahrál v seriálu Narcos  Wagner Moura.
Dokudramatický seriál Narcos od televizní stanice Netflix precizně a chirurgicky přesně vypovídá o vzestupu a pádu bezprecedentního kokainového impéria a jeho vůdce, Pabla Escobara.
Hon na kokainového krále skončil 2. prosince 1993, kdy byl don Pablo kolumbijskou policií zastřelen.
Předtím, než se Pablo stal nejschopnějším drogovým dealerem v dějinách, prožil své dětství ve městě Medellín.
18
Fotogalerie

Začala nová sezóna skvělých Narcos. Kde jsou ale skutečné miliardy, které měl kokainový král Escobar?

Populární seriál Narcos, který popisuje život Kolumbijce Pablo Escobara, jednoho z nejbrutálnějších, ale i nejúspěšnějších drogových dealerů historie, odstartoval tento týden svoji druhou sérii. Společnost Netflix odvedla v tomto případě precizní a chirurgicky přesnou práci, která ukazuje vzestupy i pády bezohledného kokainového bossa. Na jednu důležitou věc ale ani seriál, ani skutečný život pořád nedal odpověď – kde jsou miliardy dolarů, které Escobar nakradl a naloupil?

V roce 1989 byl Pablo Escobar označen americkým časopisem Forbes za sedmého nejbohatšího člověka světa. Odhady jeho majetku se vždy strašně lišily, ale se hovořilo o desítkách miliard dolarů.

Kde je ale většina těchto peněz? To se pořád neví. Utratit je nemohl ani takový fanfarón, jakým legendární drogový boss byl.

Když byl Escobar 2. prosince 1993 zastřelen v kolumbijském Medellínu (jiné verze hovoří o tom, že spáchal sebevraždu), pokračovalo se dál v pátrání po jeho penězích. Žádné miliardy se nikde nenašly, dokonce se nenašly ani stopy po tak obrovském množství peněz.

Mnoho peněz Escobar za svůj život utratil za luxusní auta, úplatky, ochranku, prostitutky, zbraně, domy a vlastnil jednu dobu dokonce i dvě ponorky. Ale to, co se našlo po jeho smrti, zdaleka neodpovídá jeho ziskům.

V jedné skrýši v kolumbijské džungli policie objevila peníze v přepočtu za 8 milionů dolarů.

Jeho bratr Roberto Escobar, který byl „účetní“ Medellínského kartelu, v roce 2009 ve své knize "The Accountant´s Story: Inside the Violent World of the Medellín Cartel" napsal, že hodně peněz bylo ukryto v USA, Kolumbii a Mexiku.

A skutečně. Až v minulém roce jeden farmář na poli nedaleko Medellínu objevil zakopaných 600 milionů dolarů. Alespoň to tvrdila kolumbijská média. Peníze prý byly uloženy ve stovkách barelů.

Další peníze se našly v některých Escobarových nemovitostech, které byly po jeho smrti zabaveny.

Bratr Roberto pak tvrdí, že většina peněz je v podstatě ztracena, protože byly umístěny na tajné bankovní účty a do daňových rájů. Údajně i v Evropě. Jenže jedinou osobou, která znala čísla účtů, byl neomezený drogový král Pablo Escobar.

Seriál Narcos odhaluje ze života narkobarona mnohé, ale kde skončily miliardy dolarů, které prodejem kokainu léta vydělával, se už asi nikdy nedozvíme.