Zraněný pětiletý chlapeček v syrském Aleppu

Zraněný pětiletý chlapeček v syrském Aleppu Zdroj: AMC

Zraněný pětiletý chlapeček v syrském Aleppu
Zraněný pětiletý chlapeček v syrském Aleppu
Zraněný pětiletý chlapeček v syrském Aleppu
Zraněný pětiletý chlapeček v syrském Aleppu
Zraněný pětiletý chlapeček v syrském Aleppu
5
Fotogalerie

Svět šokovala fotka zakrváceného opuštěného pětiletého chlapečka v syrském Aleppu

Pětiletý Omran Daqneesh si nejdříve otřel všudypřítomný prach z čela, ale pak si podle záchranářů uvědomil, že krvácí a dal ruce zpět do klína. Jeho výraz je zmatený a rezignovaný. Podle všeho utrpěl šok. Ale nepláče, jen tiše čeká… Ocitl se sám v sanitce, když jeho rodiče při dalším bombardování severosyrského Aleppa zůstali neznámo kde. Hrůza a nekonečná tragédie války v Sýrii byla zachycena v jediné fotografii zraněného dítěte.

„Puká mi z toho srdce,“ píší k fotografii lidé z celého světa. Snímek se objevil na internetu ve středu v noci a pomocí sociálních sítí se okamžitě začal šířit rychlostí blesku. Celkem pět dětí, jak píše web Mail Online, bylo v tomto případě zachráněno a sanitka je odvezla do nemocnice.

Malý Omran má na sobě zakrvácené a zaprášené tričko s populární postavičkou z amerického animovaného seriálu CatDog (byl vysílán i v Česku pod názvem Kočkopes). Je zřejmě symbolické, že hlavní hrdinou seriálu je stvoření se dvěma hlavami a protichůdnými charaktery. Jak typické pro válku v Sýrii.

Televize ABC mezitím oznámila, že Omran utrpěl zranění hlavy. Byl pak převezen do nemocnice, která v Aleppu funguje pod názvem M10, ošetřen a odvezen domů. Jenže lékaři nevědí (nebo v tu chvíli nevěděli), kde se nacházejí jeho rodiče.

Video placeholde
Zraněný pětiletý chlapeček v syrském Aleppu • AMC

Po zveřejnění obrázku mnoho lidí na sociálních sítích reagovalo velmi emotivně na tuto neobvyklou válečnou scénu. „Mé srdce je zlomeno,“ psala Dena. „Prosím, zastavte válku,“ psal jiný čtenář. Většina lidí se ptala „kdy to skončí?“. Někteří také nabízeli, že by si Omrana „vzali“. Jenže dostat momentálně lidi ze zdevastovaného Aleppa je nebezpečné a někdy dokonce nemožné.

O historické severosyrské Aleppo, které bývalo se skoro 2 miliony obyvatel největším městem Sýrie, se nepřetržitě bojuje od roku 2012. Jedno z nejstarších nepřetržitě osídlených míst světa, je dnes v ruinách, počet obyvatel se odhaduje už jen na pouhých 300 tisíc.

Část města okupuje Islámský stát, část mají v držení syrští Kurdové, část režim Bašára Asada a část jeho opozice. To situaci nesmírně komplikuje. V posledních měsících navíc město téměř bez ustání bombardují všechny strany konfliktu. Nálety zde podnikají také ruské a americké stíhačky. Podle humanitárních organizací rychle přibývá civilních obětí.