Pivo

Pivo Zdroj: čtk

Severní Korea slaví, vůbec poprvé se tam koná pivní festival

Fenomén, který je tolik známý v České republice či Německu, byl v totalitou svázané KLDR dlouhá desetiletí tabu. Nyní se však zdá, že toto tabu padlo. O události totiž informovala jak místní média, tak posléze agentura Reuters. V severní Koreji se totiž koná první pivní festival. 

Je docela možné, že si tímto krokem chtěl diktátor Kim Čong-un zvýšit popularitu. Svou záštitou nad touto přelomovou událostí totiž chtěl zařídit, “aby obyvatelé Koreje získali životní standard vysoce civilizované země,” uvedl deník The Japan Times. Podle oficiálních zpráv tak Kim Čong-un plní svému lidu přání, aby se jim zvedla životní úroveň. Není snad ani nutné dodávat, že v Koreji chybí především kvalitní potraviny a přístup k nim a zdravotní péče. Občas se také v nadsázce (která však má svůj pravdivý základ) říká, že jediný obézní Severokorejec je sám diktátor Kim.

 

Pivní produkce se začala v Severní Koreji rozmáhat v roce 2002. Tehdy koupili Severokorejci jeden z britských pivovarů, jehož výrobu následně přemístili do severní Koreje. I tak je ale v místě značek a nabídky poskrovnu.

 

Festival bude mít vcelku netradiční ráz. Nejrozšířenější značka severokorejského piva, Taedonggang, bude svou značku nabízet na lodi plavící se po řece Taedong. K dostání bude celkem sedm typů tohoto piva, které se snaží okopírovat britskou výrobu. Dá se tedy předpokládat, že v nabídce budou i speciály typu pale ale.