Poloostrov Jamal, ilustrační snímek

Poloostrov Jamal, ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Jedovatý anthrax zabil na ruské Sibiři tisíce zvířat a otrávil desítky lidí, zasahuje tam armáda

Nebezpečnou a velkou otravu zažívají obyvatelé poloostrova Jamal na severozápadě ruské Sibiře. Při neobvykle vysokých teplotách zde roztála trvale zmrzlá půda, ve které byly uchovány smrtící bakterie anthraxu. Podle zpráv médií už zahynulo více než 1500 sobů, ale i dalších zvířat. Otrávily se desítky lidí. Na místě zasahují speciální protichemické jednotky ruské armády.

Anthrax, jinak též sněť slezinná, je závažné bakteriální onemocnění hospodářských zvířat, které ale může způsobit velmi vážné nemoci i u člověka. Jedná se také o častou náplň biologických zbraní.

Na poloostrově Jamal panují údajně vlivem globálního oteplování vysoké teploty, přestože oblast leží až za polárním kruhem. Půda roztála a v ní měla ležet mrtvá zvířata otrávená infekcí anthraxu z konce 60. let. V oblasti přitom domorodí Něnci pořád provozují tradiční kočovný chov polárních sobů a jejich zvířata se otrávila na zamořené půdě.

Jak informovala například stanice CNN, guvernér oblasti Dmitrij Kobylkin vyhlásil výjimečný stav, evakuoval část území a vyhlásil karanténu v některých komunitách pastevců. Povolal na pomoc i armádu. Webu Siberian Times to potvrdil i ministr obrany Sergej Šojgu.

Video, jak na ruském poloostrově Jamal přistává letadlo s vojáky speciálních jednotek: