Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: čtk

Němci už nepovažují Merkelovou za nejlepší političku a většina z nich odmítá Turecko v EU

Nálada německé veřejnosti se za poslední rok zásadně změnila, přestože kancléřka Angela Merkelová je pořád dostatečně silná, aby mohla vládnout. Ovšem poslední průzkumy ukazují, že Merkelová již není považována za „nejlepší“ političku země a že naprosto drtivá většina Němců nechce Turecko v Evropské unii. V tom se v názoru s kancléřkou liší.

Nejlépe hodnoceným německým politikem je v současnosti podle agentury DPA sociální demokrat a ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Hodnotilo se na stupnici od mínus 5 až do plus 5. Steinmeier dosáhl na hodnocení dva.

Na druhém místě je člen Strany zelených a populární předseda vlády Bádenska-Württemberska Winfried Kretschmann. Ten má v podstatě stejný výsledek jako Steinmeier. Třetí je ministr financí Wolfgang Schäuble z CDU. Jeho stranická šéfka kancléřka Angela Merkelová skončila až na čtvrtém místě s hodnocením 1,4.

Jenže podpora a hodnocení jednotlivých politiků neodrážejí celkovou podporu stran. Podle pátečních výsledků průzkumu Politbarometer pro televizi ZDF by volby opět vyhrálo pravicové seskupení CDU/CSU s 35 procenty, druhá by skončila sociálnědemokratická SPD s 24 procenty a třetí Zelení mají 13 procent.

Alternativa pro Německo, která je protiimigrační a protiislámská, získala v tomto průzkumu 11 procent. Odhady politologů ale hovoří až o možných 15 procentech.

Levicová Die Linke by dostala 8 procent a liberální FDP jen čtyři, což by znamenalo, že by se nedostala do parlamentu.

Zásadně se ale mění pohled Němců na plán Merkelové dostat Turecko do Evropské unie. Až 87 procent dotázaných je podle televize ZDF proti členství této země v EU. Pouhých 9 procent by bylo pro a zbytek neví. V Německu žije několikamilionová turecká menšina a podpora Turecka pro jeho vstup do EU bývala daleko větší. Polodiktátorská politika prezidenta Erdoğana ale razantně změnila i názory Němců.